Spotify

Vi har gjort en spellista på Spotify med ett urval av bästa spåren på Månadens musik. Prenumerera gärna på den, så ser ni när den uppdaterats

Herring Brothers

Mars 2013

Marty Brown: ”American Son” 

Brown som är från Kentucky gav ut fyra fantastiskt bra country album på 90-talet för att därefter helt försvinna från scenen. För någon månad sedan råkade jag hitta en artikel på nätet att han gjort comeback och att han sålde ett nytt album i samband med sitt live uppträdande. Jag skrev och frågade om det fanns någon möjlighet att köpa plattan och till min stora glädje gick det bra och för en tid sedan damp American Son plus 3 stycken demoplattor ner i brevlådan. American Son var meningen att bli Browns comeback 2002 men han fick otroligtvis inget bolag att nappa. American Son är lika bra som 90-tals plattorna en härlig blandning snabba humoristiska låtar och vackra sentimentala ballader. Den enda invändning man kan ha att där är några väl mycket patriotiskt flaggviftande låtar i kölvattnet av 9/11.

 Bästa spår:”Leavin Side Of Me”

Ed Romanoff: ” Ed Romanoff” 

Ed började skriva låtar uppmuntrad av sin vän Mary Gauthier. Blev på vägen även vän med hennes f.d. producent Crit Harmon som är medkompositör på en del av dessa låtar, samt producent av albumet. Låtarna är lågmälda med arrangemang med stråkar och blås, vilket gör att man har focus på texterna som är väldigt starka och de flesta rätt sorgliga. Som historierna om han som blir övergiven den 4 juli (Breakfast for one on the 5th of July), mannen som försvinner en vinterdag (Lady Luck) eller vårt val av bästa låt som handlar om där den ena av ett älskande par i en bil blir skjuten av ett slump skott vid ett rån. Tur att det finns något spår som ”I Must Have Done Somthing Right” med en mer humoristisk text om han som gör sin vän enbart illa men måste gjort något rätt efter som de fortfarande är vänner. Måste även nämna Duke Levins gitarrspel som smyger omkring i alla låtarna och sätter sin färg på sångerna. Det är en mycket starkt debut album som Ed Romanoff gjort och det skall bli roligt att följa honom i framtiden. 

Bästa spår:”Two Yellow Roses”

Bryan Estepa:”Heart vs Mind” 

Vi skrev om australiensaren Estepas förra platta här på HB och då liksom nu på den nya plattan gör han sin egenartade powerpop med välproducerade popballader varvade med några rockigare låtar. Som jämförelse får han mig att tänka på kanadensaren Ron Sexsmith. 

Bästa spår:”(If You Follow) We Just Might Get Near”

Ronnie Fauss:”I’Am the Man You Know I’m Not” 

Får tacka vår vän Roger för upptäckten av denna artist. Fauss rör sig mellan rock och traditionell country på ett säkert sätt. Texterna är smarta små berättelser och för oss som är stora fans till t.ex. Chris Knight och Hayes Carl känns detta som en av årets upptäckter i Americana facket. 

Bästa spår:”I Can’t Remember (What You Can’t Forget)

Left Arm Tan: “Altican” 

Texas bandet Left Arm Tan bildades 2009 och skivdebuterade 2010. ”Altican” är gruppens andra album och den håller hög klass. Musiken kan beskrivas som country inspirerad pop liknande den som Old 97:s och Wilco brukar göra på sina plattor.

Bästa spår:”Fading Away”

Rich McCulley:”Grand Design” 

McCulley har länge varit en stor favorit hos HB och när hans namn är med är med på någon skiva som musiker eller som i många fall producent, så står det för kvalité. Men som bäst är han under eget namn. När han nu släpper sitt sjätte soloalbum, så var förväntningarna höga, framför allt efter hans förra starka album (Starting All Over Again). ”Grand Design” gör oss inte det minsta besvikna, för det är 12 fantastiska poplåtar han bjuder oss på. McCulley och hans medproducent Todd Herfendal vet hur de vill en bra poplåt skall vara, med mycket gitarrer, McCullys ljusa röst och stämsång. Rich McCulley lär fortsätta att var en stor favorit för Herring Bros. Och nu väntar vi bara på Herfendals nästa platta, som lär vara under produktion.

Bästa spår:”Coldwater Rain”

Pake Rossi:”Mercy Of The Mountain”

Rossi albumdebuterade 2010 så det här albumet är hans andra. Det är ett album med en salig blandning av musik, folk, blues, country och rock, med andra ord Americana. Vi får än en gång tacka vår vän Roger Persson för tipset. 

Bästa spår: ”Don´t Blame Me”

 

Andra bra köp i Mars: Tom Gillam :“Good For You”, Bluefields :”Ramshackle”, Elliott Murphy:”It Take´s A Worried Man, Son Volt:”Honky Tonk”, Josh Ritter:”The Beast In It´s Tracks”,Chris Dair:”Crossroad To Freedom”, Andrew Strong:”The Commitments Years And Beyond”,Ron Davies:”Where Does The Times Go”,Deadstring Brothers: Cannery Row, Katie Euliss: “40 Watt Dreams”, Gravy Boys: “Crackerjack Whistle”, Deadman:”How Skall We Then Live?”,Gurf Morlix, Div Artister:”Unsong Hero A Tribute To The Music Of Ron Davies”, Radio Days:”Get Some Action”, Lindi Ortega:”Cigarettes & Truckstops”, Hans Theessink & Terry Evans: “Delta Time”, Robby Hecht:” Last Of The Long Days” Matt Patershuk & The Dirty Plaid Orchestra:”Outside the Lights of Town”, Larkin Poe & Tom Hell:”The Sound of the Ocean Sound”, Johanna Divine:”Electric Tide” & James Hunter Six:”Minute By Minute”

Februari 2013

Whiskey Sisters: ”Whiskey Sisters”

 

 

Vid våra besök i Austin, Texas har vi vid varje tillfället sett något nytt band som har imponerat stort på oss. Senaste besöket i maj 2012, var det dessa damer som tog oss med storm. Har sedan dess väntat på att deras debut skiva skulle dyka upp. Nu när den äntligen är klar, så gör de inte oss besvikna. De har lyckats bra med att återskapa samma tryck och sväng som de utstrålar från scen.

Teal Collins och Barbara Nesbitt träffades på en gemensam väns spelning i Austin och bestämde sig för att träffas och sjunga ihop. De insåg med en gång att deras röster passade ihop. Så de började skriva låtar ihop och fick fatt i medlemmar till ett band. För ett år sedan gjorde de debut på SXSW i Austin. Det är ett gäng starka låtar i countryrock facket som de fått ihop till debut albumet. Men mest är det deras röster som imponerar, var för sig är de bra men tillsammans i stämmor är det fantastiskt.

 

Bästa spår:”Whiskey Song”

Southside Johnny & The Poor Fools:”Songs From The Barn”

 

Southside Johnny har tagit en tillfällig paus från sitt ordinarie band The Asbury Jukes för att istället göra det här albumet med en helt annan typ av musikalisk infallsvinkel. Det finns inget blås istället får vi bland andra höra Soozie Tyrell på fiol & mandolin, JohnConte på ståbas. Andy York på dobro och Jeff Kazee på piano, orgel och sång på en låt. Hälften av låtarna är egna och den andra hälften coverlåtar. Southside Johnny får gärna variera sina projekt emellan Poor Fools & Asbury Jukes även fortsättningsvis.

 

Bästa spår:”Beneath Still Waters”

J.R. Shore:”State Theatre”

 

Shores tredje album får mig att tänka på The Band, vilkas ”W:S. Walcott Medicine Show” han gör på bonus cd:n med coverlåtar som ingår i denna utgåva. Första cd:n innehåller 12 låtar som Shore själv står bakom. Rock med en fyllig produktion och mycket blueskänsla i många av spåren, med texter som berättar en historia. Som i ”bästa spåret” en historia om Alfred Dreyfus som 1894 blev dömd för spioneri i Frankrike.

 

Bästa spår:”The Ballad of Dreyfus”

Kasey Anderson & The Honkies:”Let The Bloody Moon Rise”

 

Köpte det här albumet både som nerladdning och som vanlig cd på Kasey Andersons hemsida för en tid sedan men fick endast nerladdningen eftersom Anderson inte hittat någon distributör för cd utgivningen och i besvikelsen däröver för tillfället slutat helt med musiken, stängt ner sin hemsida och meddelat att han tar en paus i turnerandet. Jag har största förståelsen för han besvikelse eftersom albumet är helt lysande. Det låter Faces, en rockig Steve Earle och något alldeles eget. Av de fjorton låtarna är tretton egna den enda covern är Delbert McClintons ”Two More Bottles Of Wine. Jag är mycket tacksam att jag fick tillgång till detta album innan det försvinner.

 

Bästa spår: ”Like Teenage Gravity”

Horsehead:”Sympathetic Vibrations”

 

Det är verkligen sympatiska vibrationer man får av Horseheads 4:e album med sin Americana rock. Front medlemmarna är sångaren, gitarristen, låtskrivaren Jon Brown, och Kevin W. Inge på gitarr, Steel gitarr och orgel. Det är verkligen ett stort steg som Horsehead tagit sedan tidigare plattor med en mer genomarbetad produktion och varierande starkt låtmaterial. Så för de som gillar t.ex. Turnpike Troubadours, Wilco eller Drive By Truckers ta och prova ”Sympathetic Vibrations”, tror inte ni blir besvikna.

 

Bästa spår:”Hard Hand to Hold”

Dustin Welch: -”Tijuan Bible”

 

Dustin är son till den eminente musikern och låtskrivaren Kevin Welch. Dustin album debuterade 2009 med det något ojämna Whiskey Priest så nu när uppföljaren kom var inte förväntningarna så höga men efter de två första spåren lossnar det och resten av albumet är mycket bra och lovar gott inför framtiden. Om man skall jämföra Welch med någon så ligger Ryan Bingham nära tillhands.

 

Bästa spår:”Across The Rubicon”

Chris King: ”1983”

 

Allen har tidigare gjort 2 EP och detta är hans fullängds-cd debut. Titeln anspelar på hans födelseår och trots hans ringa ålder, så är King en väldigt kompetent låtskrivare och det är inte ett enda av spåren som man tycker är utfyllnad. Han har en distinkt tenor röst som passar utmärkt till denna typ av Texas country och för mig okända Scott Davis lägger ut helt underbara gitarrslingor. Ja, det skall bli mycket intressant att följa Kings vidare karriär. Tror han kan bli en av nästa generations stora Texas singer-songwriter.

 

Bästa spår:”Man Enough” (med Jamie Wilson)

Kimberley Rew:” Technically Closer than Tooting”

 

Rew som tidigare var med I Soft Boys och Katrina & The Waves fortsätter på sitt 8:e solo album göra trevlig gitarrbaserad popmusik. De 12 spåren är omväxlande med en del ballader och en del rockigare. Något spår har influenser av engelsk music hall och påminner om den typ av pop Kinks var så bra på.

 

Bästa spår:Blonde Bombshell”

 

Rich Mahan:”Blame Bobby Bare”

 

Att Nashville musikern Rich Mahans debutplatta heter Blame Bobby Bare har sitt ursprung i att under Rich uppväxt spelade hans far ofta Bobby Bare när han ville koppla av efter en stressig dag på jobbet och detta satte sina spår hos en ung musik intresserad son. Mahans debut är en mycket lyckad hyllning till den typ av musik Bobby Bare representerar. Helt i klass med Hayes Carll & Todd Snider.

 

Bästa spår: ”Overserved In Alabama”

 

Andra bra album i Februari:Stephen: Casper & Cowboy Angst-”Trouble”, Bill Mallonee- ”The Power & The Glory”,Michael Persson- ”Marks & Bleeds”, Terry Allen_ ”Bottom Of The World”,  Tom Ash-“Big Blue World”, The Mavericks-“In Time” , Bob Bradshaw-“Home”, Markus Rill-“My Rocket Ship”, Craig Marshall-“Hiding In The Doorway”, Reivers-“Second Story”, Ronny Carlsson-“Det Föll Ett Regn”, Dale Watson-“El Rancho Azul”, Richard Thompson- “Electric”, John Sieger-“A Rose In Red”, David Luning-“Just Drop On By, The Leavers-“Once Upon A Time”, Deadbeat Poets-“American Stroboscope”, Amber Digby-“The World You´re Living In”, Beautiful Loser Society-“The Desperate Promenade” Emmylou Harris & Rodney Crowell: “Old Yellow Moon” , The Sun Saved In ½:”Elephants Into Swans”, Ben Bullington:”Lazy Moon”, Jake Penrod:”Closer To Me”, The Kat Kings: The Winning Hand”, Ron Sexsmith:”Forever Endeavour”, Richard Thompson: ”Electric”, John Sieger:”A Rose In Red” & Jimbo Mathus:”White Buffalo”

 

Januari 2013

Sara Petite: ”Circus Comes to Town” 

Petite följer upp sitt förra starka album “Doghouse Rose”, som vi tipsade om i maj 2010, med ännu en fantastisk skiva. Elva spår, där tio är av Petite och en är skriven ihop med John Eddie. Det är en bra blandning av ballader och rock med twang. Där Bob Britts gitarrspel sätter extra färg på låtarna. Men det är Petite som imponerar mest både med sin röst och som låtskrivare. Sara har blivet en av min favorit damer! 

Bästa spår: ”Barbwire”

Shear Shazar : ”Shear Shazar”

Bakom namnet Shear Shazar döljer sig det äkta paret Jules Shear och Pal Shazar som båda varit verksamma som artister en längre tid . Shazar har kommit ut med plattor sen tidigt 90-tal emedan Shear började sin karriär redan i mitten av 70-talet och har sedan regelbundet kommit ut med plattor fyllda av smarta poplåtar. Debut plattan är ganska lågmäld men man känner igen Shears sköna pop röst och känsla för bra melodier.

Bästa spår: ”Quit Lyin´To Yourself”

 

Phil Lee ”The Fall & Further Decline of The Mighty Kong of Love”

Phil Lees förra album kom 2008, så han har haft lite tid med att få ihop nya låtar, vilket märks. För det är ett gäng starka låtar han fått till på sitt 4:e försök. Influenser från blues, soul, country, rock och med kluriga bra texter gör detta till ett väldigt omväxlande album. En av våra favorit producenter, Richard Bennett har som vanligt gjort ett utmärkt arbete med produktionen och sitt gitarrspel. Till hjälp har de några av Nashvilles bästa musiker såsom, George Bradfute, div. stränginstrument, orgel, Dave Roe, bas och Ken Coomer på trummor, samt en del andra gäster. Sedan att Lees sångröst är personlig och påminner lite om Dylans vid 70-80 talet ger extra prägel på denna höjdare! 

Bästa spår: ”All You Need”

Lee Harvey Osmond :”The Folk Singer” 

Lee Harvey Osmond är ett sid projekt för Tom Wilson som till vardags är en av medlemmarna i den kanadensiska supergruppen Blackie & The Rodeo Kings. The Folk Singer är bandets andra album det första kom 2009. Till sin hjälp har Wilson bl.a. syskonen Michael och Margo Timmins från Cowboy Junkies. Det låter inte alls som Blackie om deras album lite mer laidback, som Daniel Lanois tidigaste album. 

Bästa spår: ”Big Chief”

Bobby Bare: ”Darker Than Light” 

Det är sju år sedan Bare senast släppte en skiva. När han nu gör comeback så är det med ett upplägg som påminner om Johny Cash America serie. Han blandar traditionella sånger med låtar från Bob Dylan, Alejandro Escovedo, Dennis Linde, U2, m.fl. samt några från egen penna. Förutom några spår som man hört mer än en gång för mycket, som t.ex. ”House of Rising Sun” så är låtvalet bra och arrangemangen är utmärkta. 78 åriga Bare har fortfarande i motsats till en del av sina jämnåriga kollegor en bra röst, som ger låtarna rättvisa. När jag i skrivande stund spelar skivan igen, kommer jag på att jag inte skulle vilja vara utan hans tolkning av ovan nämnda låt heller. 

Bästa spår: ”I Was Drunk”

Joe D´Urso & Stone Caravan : ”Sway”

 New York musikern Joe D´Urso kom med sitt debutalbum i början av 90-talet gör musik i samma stil som Mellencamp, Petty & Springsteen. Rösten håller inte hela vägen men spelglädjen och de medryckande låtarna väger upp en hel del. 

Bästa spår: ”Summertime Dreaming”

Andra bra januariplattor:  Zachary Richard: ”Le Fou”, JJ Schultz: ”Corolina”, Joe Pug: The Great Despiser”, Tokyo Rosenthal: ”Tokyo´s Fifth”, Patrick Brooks: ”Rust & Weeds”, Billy White Jr.: “Just Another sad Ol’ Song”, Luke Powers: “Memphis Mermaid” och Göran Samuelsson: “E. Samuelssons Handelsträdgår”