Spotify

Vi har gjort en spellista på Spotify med ett urval av bästa spåren på Månadens musik. Prenumerera gärna på den, så ser ni när den uppdaterats

Herring Brothers

December 2012

Kelly Willis & Bruce Robison:”Cheater’s Game”

 

Denna platta skulle vi egentligen inte ha haft med bland decembers musik tips, eftersom vi fick det den 2 januari och släpps inte officiellt förrän i februari. Men då vi nu har den i vår ägo, igenom att vi var med i deras Kickstarter projekt, kan vi inte låta bli att ha med den, då den snurrat oavbrutet i cd-spelaren denna vecka. Hade höga förväntningar när det äkta paret från Austin, Texas för första gången skulle göra ett album ihop (förutom ett julalbum). Förväntningarna infrias med råge, produktionen av Nashville producenten/musikern Brad Jones är så lyhörd och varje spår får sin speciella touch. Låtvalet med låtar av Robison och väl valda covers är perfekta. Vi får höra underbara ballader som ”We’re All The Way” av Don Williams och No Kinda Dancer av Robert Earl Keen, rock i ”Lifeline” och ”Born To Roll”. Rösterna är bra var för sig, men när de delar på sången i stämmor blir det magi. Så missa inte detta album, för det lär snurra vidare under 2013 hos HB.

 

Bästa spår: ”No Kinda Dancer”

Chris Wall: ”El Western Motel”

 

Chris Wall som lever på en farm utanför Austin är ganska sparsam med sina skivsläpp sedan sitt första album 1990 har han endast släppt 6 album var av hans femte kom 2004. Nu tycks han tröttnat lite på ranch livet för nu i slutet av 2012 dök det plötsligt upp ett nytt album. Som vanligt när det gäller Wall rör det sig om mycket starka låtar med bra texter, något som bl.a Jerry Jeff Walker har tagit fasta på och vid flera tillfälllen spelat in Walls låtar. På nya är det ett sparsam instrumentering med endast Wall på kompgitarr & munspel, Multigitarristen Lloyd Maines på olika stränginstrument & Cody Braun från bandet Reckless Kelly på fiol & mandolin

 

Bästa spår: ”El Western Motell”

Lowry Hamner:”American Dreaming”

 

Hamner är precis som Steve Forbert uppväxt i Meridian, Mississippi och bildade där bandet The Cryers. Men precis som Forbert så sökte han sig till New York för att jobba vidare med en solokarriär och kom i slutet av 70-talet med 2 album under namnet Lowry Hamner & the Cryers. Men det blev ingen större succé och Hamner drog sig tillbaka, för att under i slutet 90-talet göra comeback och 1998 kom albumet "Secrets of the Heart,". 14 år efter den har vi nu en uppföljare i ”American Dreaming”, med 11 spår skrivna av Hamner själv. Att jag nämnt Forbert flera gånger är ingen tillfällighet, då Hamner påminner mycket om honom och hans gitarrist Clay Barnes är med på 4 av spåren. Så ge gärna en artist som Sam Phillips lär ha sagt ”Du sjunger inte som Elvis, men du är den bästa låtskrivaren jag hört på tio år” om.

 

Bästa spår:”The Breakdown”

Tom Kell & Emiko Woods: ”Glory Bound”

 

Tom Kell som I början av 2012 kom med ett fantastiskt bra album ”This Desert City” som vi skrev om här i januari. Så nu i årets sista månad kommer veteranen Kell med ett duettalbum ihop med en ung skivdebuterande tjej. Det är ett lågmält album med låtar som alla har religiösa texter

 

Bästa spår: “Are You Calling Me”

 

Andra tips i december: Joe Farren-”Open Skies”, Ben Bedford-”What We Lost”, Don Gallardo & How Far West-”The Art Of Trouble Sometimes”, Steve Forbert-“Early On: The Best Of The Mississippi Recordings”, Bob Andrews: “Invisible Love” & Professor Louie & The Crowmatix: “Wing On Fire”

November 2012

Michael Guerra Band- ”Michael Guerra Band”

 

I maj nu i år såg vi tex-mex bandet M. Guerra Band som för band till The Mavricks på La Zona Rosa i Austin och det svängde verkligen. Guerras huvudinstrument är dragspel som han hanterar nästan i klass med sin stora förebild Flaco Jamenez. På debut albumet blandas det friskt med sköna ballader & lite tex-mex rockiga låtar a la Texas Tornados.

 

Bästa spår: “Que Viva Mi San Antonio”

Doughboys:”Shakin’ Our Souls”

 

Denna typ rockmusik, av många kallad för Garagerock var under en period av mitt liv det enda jag lyssnade på. Allt med t.ex. Flaming Grooves spårades upp, inhandlades och finns än idag i skivsamlingen. När Doghboys nu släpper sitt tredje och så här långt bästa album, märker jag att kärleken fortfarande för denna typ av skrammel lever. Man hör att det är ett gäng gubbar som spelat sedan 60-talet, det är tajt och sångaren Myke Scavone har en perfekt rockröst. Låtmaterialet är varierande och deras ballader får mig att leta upp J. Geils band i skivsamlingen.   

 

 

Bästa spår: “Shakin’ My Soul”

Patterson Hood-”Heat Lightning Rumbles In The Distance”

 

Hood är front man i rockbandet Drive By Truckers men ger även ut soloplattor i eget namn. Emedan Drive By Truckers album är ganska rockiga så är Hoods soloalbum lugna och eftertänksamma .Heat Lightning..är hans tredje och bästa på egen hand. Kelly Hogan hjälper till med sången på ett par låtar bl.a. på …

 

Bästa spåret: “After The Damage”

J.P. Cregan: “Elba

 

Var mycket förtjust I Cregans debut “Man Overboard” som kom 2009. När nu han kommer med uppföljaren så gör han ingen besviken. 11 spår, de flesta melodiösa poplåtar med mycket ringande gitarrer. Men även ett par spår med rockkänsla gör detta till ett varierande album, där inte låtarna flyter ihop, vilket jag tycker att ibland kan förekomma på vissa popplattor.

 

Bästa spår: ”Evening the Brood”

The Murphy Brothers : ”Thick As Thieves

 

Powerpop ,Australien och Michael Carpenter brukar borga för högklassiga album. På detta debutalbum med de tre bröderna Murphy från västra Australien finns de sakerna på plats då Carpenter står som producent till ett av årets bästa powerpop album.

 

Bästa spår titellåten: ”Thick As Thieves”

“Troubles in the Fields: A Tribute to Nanci Griffith”

 

Griffith är en favorit hos HB, hon gör sina låtar rätt i rätt definitiva versioner själv. Kan då en hyllnings skiva där andra artister tolkar hennes låtar vara intressant. Svaret är ja, när det är så här bra. Överseende av äkta paret Peter och Maureen Kennedy som huvud producenter och de har fått med intressanta artister och musiker för dessa tolkningar av 14 låtar från Griffiths låtskatt. De som bl.a. hjälper till är mer kända namn såsom Jerry Jeff Walker, Sara Hickman och John Stewart, men även för oss mindre kända som Caroline Doctorov, Edwina Hayes och Julie Gold.

 

Bästa spår: “If I Were A Child” (Tom Russell)

Andra tips i november: Graham Parker & The Rumor: ”Thrre Chords Good”, Paul Kelly: “Spring And Fall”, Dan Penn: “The Fame Recordings”, Sweethearts Of Rodeo: “Restless”, Neil Young: Psychedelic Pill”, Tracy Huffman: “Pieces”, Kris Kristofferson: “Feeling Mortal”, Greg Brown:” Hymn´s To What I Left”, Howlin´Alan:”Back To Plan A”, Antsy McClain: ”Living In A Dream”, Rickard Lindgren: ”Grace”, Div Artister: ”Quiet About It: A Tribute To Jesse Winchester”, Cory Branan: ”Mutt”, Willow: ”Charcoal And Blue” & Torsson: ”Hälsningar Från Ledighetskommiten

Oktober 2012

Dale Boyle: ”Throwback”

 

Otis Gibbs och Chet O’Keefe är två amerikanska artister som nyligen genomfört varsin turné i vårt avlånga land. De verkar ha ett hittat en publik i Sverige. Då kan man hoppas att denna kanadensiska singer songwriter kan göra detsamma. På sitt tredje soloalbum får vi 10 spår med diverse stränginstrument och percussion i produktionen. Sju av de tio spåren är skrivna av Boyle, resterande covers, där hans version av Tom Pettys ”I wont back down” sticker ut mest. Men det här ändå i de egna låtarna som Doyle gör sitt största intryck på mig, med starka melodier och textrader som ”Gravity will drag you down. Time will leave you old, This world’s gonna change. But one thing remains. I’ll be here when you wake in the morning”

Ge verkligen Doyle en chans. Börja med detta album så kan jag lova att ni även letar upp hans tidigare album.

 

 

Bästa spår: ”All Gone Now”

Ted Russell Kamp: ”Night Owl”

 

Ted Russell Kamp har gett ut en handfull bra album sen början av 2000-talet . Årets utgåva är hans jämnaste hittills, inte en svag låt. De flesta låtarna går åt countrysoul hållet och är mycket melodiösa. T.D.K. kommer till Sverige på turné i början av 2013 så ni som har chansen missa honom inte!

 

Bästa spår: ”Santa Ana Winds”

Jesse Dayton: ”Jesse Sings Kinky”

 

Har rätt bra koll på Jesse Daytons skivproduktion, däremot har jag inte så stor koll på Kinky Friedmans musikproduktion. Har några låtar, läst ett par av hans böcker, tyckt de var väldigt underhållande och sprungit in i honom på en restaurang i Austin, Tx. Men när nu Dayton ger ut ett album med enbart sånger av Kinky, så förstår man hur många bra låtar han har gjort. Det svänger som vanligt bra om musikerna som Dayton valt att arbeta med och hans uttrycksfulla röst ger en härlig stämning till denna låtskatt.

 

Bästa spår: ”Autograph”

James Hand: ”Mighty Lonesome Man”

 

Texas sångaren James Hands nya är en uppvisning i honky tonk country av högsta klass. Det är country i Hank Williams anda och till sin hjälp har han eliten av Austins musiker.

 

Bästa spår: ”My Witness”

Six Mile Grove: “Secret Life In A QuietTown

 

Six Mile Groove är en av 2012 års upptäckter I Americana facket för mig, för de lär ha gjort 5 studio album tidigare och har funnits som grupp sedan 1997. Det hörs för de är samspelta och stämsången sitter perfekt. Som referens kan jag droppa Jayhawks och Six Miles senaste cd, tilltalar mig mer än deras senaste album. 

 

Bästa spar: “She Sings A Song”

Brother Slade: “Good Rooster´s Reunion


2010 berättade vi att Brother Slades debut album var ett av 2010 års bästa debut album, nu har uppföljaren kommit och är om möjligt än bättre. Det är en härlig blandning av powerpop, countryblues, ren country och pop och allt detta utan att det känns splittrat. Har med stor spänning väntat på detta album och blir verkligen inte besviken.

 

Bästa spår: ”Shake Your Tambourine”

Jude Davison: ”Head Bone Gumbo”

 

Davisons förra album “Outskirts Of Eden” var ett av favorit albumen 2011. När han nu kommer med uppföljaren har han valt en rakare, enklare produktion vilket gjorde att man vid de första lyssningarna blev lite besviken. Men hur mer jag har spelat den har denna samling sånger i olika stilar, (som Davison kallar ”Countrybilly blues”) bara växt. Davison spelar i stort sett alla instrument själv och står för all musik. De flesta texterna är från en bok med poem av hans mångårige text medarbetare Blake Parker, som gick bort i cancer 2007.

 

Bästa spår: ”Top Of The Hill”

Stan Martin: ”Distilled Influences”

Detta är ett album för alla fans till Dwight Yoakam och Bob Woodruff. Stan Martin från New England har tidigare gett ut tre bra om än lite ojämna country album. På sitt fjärde album har han lyckats fullt ut med sin blandning av countryballader och countryrockare.

 

Bästa spår: ”He´s Not With You”

Andra tips i oktoberr: Janis Martin: “ The Blanco Sessions”, Folk Soul Revival: ” Prompting The Dapperness”, Jack Tempchin: “ Live At Tales From The Tavern”, Shoes: “35 years: The Definitve Shoes Collection 1977-2012”, Neil Young: Psychedilic Pill”, David Mark Manders: “The Grenhouse sessions”,

Ulf Lundell: “Rent Förbannad”, Van Morrison: “Born To Sing: No Plan B”, Trevor Alguire: “Till Sorrow Begin To Call”, Iris DeMent: “Sing The Delta”, Bryan Dunn: “Sweetheart Of The Music Hall”, Kevin Abernathy: “Some Stories”, Dorothy Moore: “Blues Hear”t, Tift Merritt: “Traveling Alone”, Lowlands: “Beyond”, Div Artist: “Music Is Love A Tribute To C.S.N & Y”, Wallflowers: “Glad All Over”,The Emperors Of Wyoming: “The Emperors Of Wyoming”, Steve Mednick: “Where Are The Bodies Burried?” Bap Kennedy: “The Sailor´s Revenge” & Jamey Johnson: “Living For A Song “

September 2012

Will Hoge: ”Modern American Protest Music”

 

Hoge har på sitt nya 7-spårs album valt att göra ett nedslag i sociala och politiska frågor. Hoge säger själv att det är viktigt för honom att reflektera de saker som han tänker på och diskuterar med familj och vänner, att det kändes nödvändigt att skriva om det. Han gör nedslag om religion i bl.a. i ”Jesus Came To Tennessee”, nedskjutningen av en 17-åring, av en man från ”grannskyddet” i ”The Ballad Of Trayvon Martin” och i det vi valt som bästa spår, priset av krig. Musiken är tuffare producerat än vad Hoges tidigare popalbum varit. Vi får ”muskelrock” i ”Founding Fathers” i nämnda Jesus… och ”When Do I Get To Come Home?” låter det Dylan omkring Highway 61 Revisited.

 

Bästa spår: ”A Folded Flag”  

Houston Marchman: ”Econoliner”

 

Econoliner är Marchmans elfte studioalbum sen debutalbumet Viet-Nashville 1994. Marchman som kommer från Texas påminner lite om kanadensaren Fred Eaglesmith i sitt sätt att blanda blues, country och gospel till något eget.

 

Bästa spår: ”Lose Control”

Bob Cheevers: ”Smoke & Mirrors”

 

Cheevers är en Texas singer & songwriter som har gjort skivor sedan 80-talet. Själv kom jag i kontakt med honom först 1998, med skivan ”Gettysburg to Graceland”, vilken jag fortfarande tycker är en höjdpunkt i hans karriär. Denna gång bjuder han på en dubbel cd, där ”Smoke” är lite tuffare med fullt band, medan ”Mirrors” är avskalad med mest akustiska instrument. Men det de har gemensamt, är låtarna som alla berättar en historia och är som små noveller.

 

Bästa spår: ”I’m Still Here” (Smoke) & ”Popsicle man” (Mirrors)

Kasey Chambers & Shane Nicholson: “Wreck & Ruin”

 

Det äkta paret Chambers och Nicholson som kommer från Australien har tidigare jobbat på var sitt håll som soloartister. Chambers givit ut flera bra country influerade album och Nicholson med ett par powerpopalbum för att på sitt senaste soloalbum sadla om till country. Wreck & Ruin är ett högklassiskt duettalbum i stil med Gillian Welch & David Rawlings .

 

Bästa spår: “The Quite Life”

Jim Keller: ”Soul Candy”

 

Keller var på 80-talet gitarrist och låtskrivare i popbandet Tommy Tutone, vilka hade en mindre hit med ”867-5309/Jenny”. Han lämnade sedan musikscenen för att göra comeback med albumet ”Sunshine In My Pocket” 2010”. Denna uppföljare, innehåller precis som första plattan en härlig mix av rock med popkänsla. Han har hjälp av ett gäng för oss på HB favorit musiker såsom, Holmes Brothers, Shaw Pelton, Bob Glaub, Neal Casal, Steve Berlin, m.fl. Detta är något för alla som gillade John Hiatt bäst vid tiden för ”Slug Line”.

 

Bästa spår: ”Modern Girl”

Corb Lund: ”Cabin Fever”

 

Corb Lund kommer från Kanada och debuterade på skiva 1995. Lunds musikstil är country med lite influens av rock. Lunds texter har ofta en humoristisk touche likt texasmusikern Hayes Carll som deltar som duettpartner på ett spår.

 

Bästa spår: “Drink It Like You Mean It”

American Aquarium: ”Burn, Flicker, Die”

 

American Aquarium har på sitt fjärde studioalbum med hjälp av Jason Isbell (ex.Drive By Truckers) som producent gjort sitt mest genomarbetade album. Sångaren och låtskrivaren BJ Burnham har fått till tio starka låtar som tar upp saker som missbruk, misslyckande och saker i livet som man ångrar. 

 

Bästa spår: ”Saint Mary’s”

Andra tips i september: Gordie Tentrees:”North Country Heart”, Jim Byrnes: I Hear The Wind In The Wires”, Dwight Yoakam:”3 Pears”,The Coal Porters: ”Find The One”, The Welldiggers: “Hope And Fear”, Tim Too Slim Langford: “Broken Halo”, Gary P Nunn: “One Way Or Another”, Bob Dylan: “Tempest”, Dave Schultz: “Leaving Here For Good The Songs of Dave Schultz”,The Nads: “You Don´t Know Me”, John Hiatt: “Mystic Pinball”, Shurman: “Inspiration”, Marjorine Cardwell: “In Another World”, Uncle Lucius: “And You Are Me” Michael McDermott: ”Hit Me Back”, Peter LeMarc: ”Svag Doft Av Skymning”, Wreckless Eric & Amy Rigby: “A Working Museum”, Zoe Muth: “Old Gold”, Jimmy Lafave: “Depending On The Distance”, Ian Hunter: “When I´m President”, Waylon Jennings: “Goin´Down Rockin”, Time Jumpers: “Time Jumpers” & Chris Knight: “Little Victories”

Augusti 2012

The Trishas: “High,Wide & Handsome”

 

The Trishas består av fyra tjejer hemmahörande i Austin nämligen Jamie Wilson, Liz Foster, Kelley Mickwee och Savannah Welch . Gruppen började som ett projekt då de framförde låtar skrivna av Savannah Welch far Kevin Welch det klickade både med stämsången och kemin emellan tjejerna. 2010 kom de med en EP och nu kom deras debut album som håller riktigt hög klass. Låtarna är skrivna av tjejerna var för sig, tillsammans och ihop med bl.a. Jason Eady, Stephen Simmons och Bruce Robison.

 

Bästa spår: “Mother of Invention”

Ronny Elliott: “I´ve Been Meaning To Write”

 

Ronny Elliott som kommer från Tampa i Florida hade varit aktiv som musiker i ca trettio år innan han skivdebuterade 1998. Nu tolv år senare släpper han sitt tionde album och som vanligt innehåller det högklassisk americana musik som en bra blandning mellan Tom Russell och James McMurtry.

 

Bästa spår: “My Blood Is Too Red”

The Burns Sisters: ”The Hills of Ithaca

 

Burns systrarna, Marie, Annie och Jennie lär ha gjort en handfull album, men detta är mitt första möte med dem. 11 spår blandat av covers och nyskrivet material, varav två tonsatta Woddy Guthrie texter. Alla tre systrarna har bra röster och musiker såsom Andrew Hardin och Mike Auldridge hjälper till med att få rätt sväng på denna omväxlande men med blues som den genomgående känslan i låtarna.

 

Bästa spår: ”Your Kiss”

Mike Cullison & The Regulars: ”Barstol Monologues”

 

Detta är vad titeln på plattan säger 10 stycken små historier från olika barstolar. Cullison har t.o.m valt att låta 9 olika sångare sjunga/berätta de olika berättelserna, bl.a. Jon Byrd, Brian Langlinais & Davis Raines .

 

Bästa spår:”Prayin For Rain”

Lannie Flowers: “New Songs Old Stories”

 

Lannie Flowers var medlem I powerpopbandet The Pengwins som gav ut några album på 80-talet utan att lyckas nå ut till skivköparna. 2008 gav Flowers ut sitt första solo album ”Same Old Stories” som innehåller 36 halvfärdiga låtar ingen längre än 1 minut och 20 sekunder. Nu efter att släppt albumet Circles 2010 har Flowers färdigställt 9 låtar från debuten som mynnat ut i ett av årets bästa powerpopalbum. Enda invändningen mot albumet att det kunde innehålla ett par låtar till .

 

Bästa spår: “Give Me Another Chance”

Jim Cuddy: ”Skyscraper Soul”

 

Kanadensaren Cuddy har tagit en paus från sitt band Blue Rodeo och släppt sitt tredje solo album. Cuddy solo är lite mer country än rock och framför allt i bl.a. ”Waters Running High” countrysoul. Men för alla som väntar på ett nytt Blue Rodeo album är detta ett bra alternativ.

 

Bästa Spår: ”What Is So Wrong”

AJ Downing: “Good Day”

 

Downing från Texas som är en favorit här hos H.B. har nu kommit med sitt tredje album som liksom de två tidigare håller mycket hög klass. Om man skall jämföra Downing med någon annan artist så ligger Steve Earle nära tillhands.

 

Bästa spår: “Wille (Had We Never Been High)”

Andra tips i Augusti: Malcolm Holcombe: “Down The River”, Chet O´Keefe: “Game Bird”, Mark Allan Atwood: “Burned At The Crossroad”, Michael Gaither: “Starlite Drive-In”, Dan Miraldi: “Sugar & Adrenalin”, Deadfields: “Dace In The Sun”, Ben Glover: “Do We Burn Boats”, Jerry Kilgore: “Telephone TX” Ry Cooder: “Election Special”  Tomas Jackson: “Bridgeburner” Lyman Louis: “Steam & Smoke”, Scott Chism & Better Half: “Long Hual Steady” & Kevin Deal: “There Goes The Nighborhood”

Juli 2012

Tim Krekel:”Sings Up the Sun”

 

Krekel har varit en stor favorit sedan 80-talet. Tyvärr gick han bort i cancer 2009 och denna platta började han spela in strax innan och under sin sjukdomsperiod. Producenten och hans mångåriga vän Michael Webb har nu slutfört arbetet, så att vi har fått möjligheten att få höra detta fantastiska album. Hittar inte ett svagt spår på denna blandning av rock, pop, blues och country. Produktionen är perfekt och med gäster såsom, Sam Bush, Jonell Mosser, Michael Murphy, Jeff Hanna och bl.a.de gamla ”Sluggers” kompisarna Webb och Tom Comet i bandet. Kommer verkligen att sakna Krekels röst, fantastiska gitarrspel och låtskrivare talang. Får försöka plocka fram hans album i framtiden och där detta album är ett av de bästa minnen man kan bevara.

 

Bästa spår: ”Searchin’ For The Light”

Dave Birk: “Speed Queen Mystery Date”

 

Minneapolis musikern Dave Birk debuterar med ett powerpopalbum i Fountains Of Waynes anda, snärtiga låtar med humorfyllda textar. En annan som Birk påminner mycket om i attityd och sättet att framföra sina låtar på är Will Birch och hans 80-tals grupp The Records.

 

Bästa spår. “All Things Retro”

Kevin Bowe & Okemah Prophets: ”Natchez Trace”

 

Detta 10 år sedan Bowe kom med någon solo platta senast, under denna tid har han jobbat som musiker, producent och låtskrivare åt andra. På Natchez Trace får vi 14 nya låtar, samt två cover av John Lennons ”I Found Out” och Randy Carlifornias (Spirit) ”Natures Way” , med gäster såsom Chuck Prophet, Freedy Johnston, Tim O´Reagan (Jayhawks) och Scarlet Rivera. Denna platta med starka rock och popmelodier är en av 2012 års största överraskningar.

 

Bästa spår:”LA Dogs”

Walt Wilkins: ”Plenty”

 

Texas musikern Walt Wilkins debuterade med albumet Bull Creek Souvenir 1994 har sedan då kommit ut med en handfull album alla med hans fantastiskt fina låtar framförda med en röst som påminner lite om Jackson Brownes. Det är mest ballader på albumet men utan att därför bli stillastående utan att hans band gör att det blir ganska omväxlande.

 

Bästa spår: “Soft September Night”

Pete Donnely: “When You Come Home”

 

Pete är en av medlemmarna i The Figgs och sedan rätt nyligen även med i den senaste upplagan av NRBQ. Detta är hans solodebut och han bjuder på melodiösa pop låtar där man hör inspiration av banden han är med tillvardags, men även från de olika gästerna som är med på plattan.

 

Bästa spår: ” When You Come Home”

JP Harris & The Tough Choices: “I´ll Keep Calling”

 

JP Harris kommer från Montgomery Alabama men bor och verkar numera i Nashville. I´ll Keep Calling är hans debutalbum. Det är ett album med klassisk honkytonk country lite i stil med Robbie Fulks tidigaste skivor.

 

Bästa spår: ”Badly Bent”

The Villains: Velocity

 

Detta lär vara The Villains andra album, men mitt första möte med dem. Deras musik är mycket inspirerad av Tom Petty och till sin hjälp har de Heartbreakers ex. trummis Stan Lynch som producent. Alla 5 medlemmarna skriver låtar och sjunger, kanske är det därför Velocity känns som mycket varierande.

 

Bästa spår: ”You’re The Only Right”

Shoes: ”Ignition”

 

Shoes från Illinois debuterade redan på 70-talet och gav ut en handfull powerpopalbum alla i samma höga klass. Förra albumet kom 1994 så det var väl på tiden med en uppföljare och det är som tiden stått still det låter lika bra som vanligt. Det blir omväxlande eftersom bandet består av tre olika sångare & låtskrivare som skriver låtar var för sig & tillsammans.

 

Bästa spår: ”Say It Like You Mean It”

Andra tips från skivhögen i juli

The dB`s: “Falling Off The Sky”, KIN “The Songs of Mary Karr & Rodney Crowell”, Matt Harlan: “Bow & Simple”, Brandi Carlile: “Bear Creek”,
Loafers´Glory:” Loafers´Glory”, BoDeans:”American Made”, Alejandro Escovedo: “Big Station”, Burton Jespersen:” Any Road”, Peter Fahey: “Under The Sun”, Kiki Ebsen: “The Beauty Inside”,
Richie Lawrence: “Wate”r, Jamie Kent: “Navigation”, Nelson Bragg: "We Get What We Want2, Davis Raines: “Santa Maria Hote”l, Dave Lefever: “Everywhere You Came From”, Well Wishers: “Dreaming Of The West Coast”,
Johnny Hickman: “Tilting”, Jon Dee Graham: “Garage Sale”, Cris Cuddy: “The Boy From Beaumont”, Billy Don Burns: “Nights When I´m Sober A Portrait of A Honky Tonk Singer”,
Wink Burcham: “Irene Vennie”, Tim Gearan “Riverboat” & Ryan Purcell and The Last Round: “Pick Me Up”

Uppdaterad 5/7 - 2012

Andra bra inköp i juni: Chris Richards: “Goldenwest”, Tony Denikos: “Under The Church”,

Kavanaghs:” Love Conquers Pain”, David Myhr: “Soundshine”, Jeff Larson: “The World Over”, Smash Palace: “Do It Again”, Dropkick: “Paper Trails”, Elizabeth Cook: “Gospel Plow”, Michael Carpenter: “Soop # 5”, Luke Bell: “Luke Bell”, Beth McKee: “Next To Nowhere”, Effron White: “Long Haul” & The Figgs: “The Day Gravity Stopped”

Juni 2012

Dan Bern: “Drifter”

 

Dan Bern har ändrat kurs sedan sina tidigare plattor, som har varit rock. Denna gång är det mer som en singer & songwriter typ John Prine han väljer att tona fram som. Produktionen är mestadels med akustiska instrument och får mig att tänka på T-Bone Burnetts 80-tals plattor, vilka är några av mina favoriter i skivsamlingen. Emmylou Harris är med på ett spår.

 

Bästa spår: ”Haarlem”

Eytan Mirsky: “Year Of The Mouse”

 

Mirsky som kommer från Forest HillNew York debuterade 1996 och kom med sitt förra album 2004. Hans nya går i samma spår som de tidigare vilket innebär smart powerpop som låter som en blandning av en tidig Nick Lowe & Jonathan Richman. Plattans 13 egna låtar är alla lika catchy. Perfekt sommar pop.!

 

Bästa spår: ”This Year`s Gonna Be Our Year”

Kevin Montgomery: “Some Comfort”

 

Detta är bara Montgomerys 5.e studio platta sedan debuten med ”Fear Nothing” 1993, det är 4 år sedan Montgomerys förra album “True” . Troligtvis är det orsaken till att han får fram lika starka låtar till varje platta. Jackson Brown lär vara en stor favorit för Montgomery, men i de rockigare spåren kan man höra inspiration av Tom Petty.

 

Bästa spår:”I Will Love You Anyway”

Chelle Rose: “Ghost of Browder Holler”

 

Detta är Chelle Rose från Nashville debut album. Plattan är producerad av Ray Wylie Hubbard med samma musiker som på hans senaste album. Det är en bra blandning av lite lugna låtar med lite rockigare med blueskänsla. Det låter som en kvinnlig Tony Joe White blandat med Lucinda Williams eller Mary Gauthier.

 

Bästa spår: “Alimony”

Robert Cline JR.: ”All The Right Reasons”

 

“All The Right Reasons” är Clines debut platta. Av de 12 spåren har han skrivet 11, den enda covern är Rodney Crowells “Many A Long And Lonesome Highway” . Cline får hjälp av bl.a. Steve Amedee & John Magnie (tillika producent) från Subdudes till att sätta den rätta prägeln på sina starka låtar. Hoppas få höra mycket av denna Texas kille framöver.

 

Bästa spår: ”1910”

Cliff Hillis: ”Dream Good”

 

Detta är Hillis fjärde album, de tre tidigare är bra powerpop plattor men lite ojämna. Nya albumet är en fullträff som innehåller smarta välproducerade powerpoplåtar med bett i.

 

Bästa spår: ”When You`re Listening”

Uppdaterad 6/6 - 2012

Andra bra köp i Maj:.Jon Cleary:”Occapella”, Marty Stuart: “Nashville Vol 1”, Pat Green: “Songs We Wish We´d Written II”, Shooter Jennings: “Family Man”, George Ensle: “Small Town Sunday”, Beaver Nelson; “Macro/Micro”, Elija Ford: “Upon Walking”, Eleven Hundred Springs: “Midway”, Gentleman Jesse: “Leaving Atlanta”, Adam Hood: “The Shape Of Things”, Deep Dark Woods: “The Place I left Behind”, Don Williams: “And So It Goes”, Rodney Hayden:”Rodney Hayden”, Six Market Blvd:”Shake It down” & Grant Peeples:”Prior Convictions”

Maj 2012

Paul Thorn:”What The Hell Is Goin On?”

 

Paul Thorn är en stor favorit hos HB och när han nu för första gången gör en cover platta, så gör han även det med stil. Inga sönderspelade låtar, utan ett urval av egna favoriter som han satt sin egen stämpel på med sina gospel och rock känsla som präglar hans tidigare plattor.

 

Bästa spår:”Bull Mountain Bridge” (Wild Bill Emerson/Martha Jo Emerson) med Delbert McClinton på stämsång.

Turnpike Troubadours: ”Goodbye Normal Street

 

”Goodbye Normal Street” är Oklahoma bandet Turnpike Troubadours tredje album och en riktig fullträff när det gäller country influerad americana. Dragspel, fiol & mandolin är instrument som märks en del på denna platta. Låtarna som är skrivna av bandmedlemmarna är mycket bra både när det gäller musik som text.

 

Bästa spår: ”Morgan Street

The Hobart Brothers & Lil’ Sis Hobart: ”At Least We Have Each Other”

 

Detta är ett projekt som startade med att de två artisterna Jon Dee Graham och Freedy Johnston fann varandra och började skriva låtar ihop. De gjorde någon inspelning där Susan Cowsill var med och de tyckte hon passade in, så det blev att lägga till Sis i band namnet.

Albumet har blivet en bra blandning av sånger då alla bidrar med sina influenser, Graham som kommer från den tuffare rocken, med sin raspiga röst, Johnston och Cowsill från popen.

 

Bästa spår:”I Am Sorry”

Etta Britt: “Out Of The Shadows”

 

Vi såg Etta Britt som support act till Paul Thorn i Austin nu i Maj & hon slog knock på oss från första låten. Hon låter inte helt olikt Bonnie Bramlett. Britt som bor i Nashville debuterar med detta album efter att en tid jobbat med Delbert McClinton på hans årliga kryssningstur med medföljande musik underhållning. Plattan är en bra blandning av covers & egna låtar i så väl soulballad som rockblues stil.

 

Bästa spår:”The Chockin´ Kind”

Rob Baird: ”I’ll Swear It’s The Truth”

 

Baird har på sitt andra album verkligen tagit ett steg till, tyckte debuten ”Blue Eyed Angels” hade sina pärlor, men var ojämn. Detta är Texas country när den är som bäst, d.v.s. bra texter  och melodier som inte är överproducerat. Han har hjälp av bl.a. en del av medlemmarna från Band Of Heathens och Steve Collins från Deadman.  

 

Båsta spår: ”Black And Blue”

Jason Eady: “AM Country Heaven”

 

“AM country Heaven” är texasmusikern Eadys fjärde album sedan debuten 2005. De tre tidigare albumen har varit fulla av bra Americana . Nu på sitt nya album är det country i stil med Jamey Johnson som gäller. Det är gräddan av Austins musikanter som hjälper till att få det att låta så bra. Bland andra finns här Red Volkeart på gitarr, Lloyd Maines på steelgitarr, Earl Pool Ball på piano & keyboards och på duettsång på en låt Patty Loveless.

 

Bästa spår:”AM Country Heaven”

John Fullbright: “From The Ground Up”

 

John Fullbright är en ung man från Oklahoma som många ser som nästa storhet bland Amerikanska singer songwriters.  Lysande recensioner i pressen för skivan och ett fulltsatt releaseparty på Continental club i Austin som vi hade det stora nöjet att vara på, tyder inte på något annat. Fullbright är både en duktig musiker, men framför allt en stor låtskrivare alla redan vid 23 års ålder.  Låtarna är en bra bladning av rock och ballader, en del med fullt band, några med endast Fullbrights piano som komp. Tror vi har mycket bra musik att vänta oss i framtiden av denna unga man.

 

Bästa spår: ”Moving”

Drew Nelson: ”Tilt A Whirl”

 

“Tilt A Whirl” är Michigan artisten Drew Nelsons andra album hans första kom 2009. Nelson påminner en hel del om Chris Knight samma blandning av rock & ballader med texter som är som små noveller .

 

Bästa spår: ”St. Jude”

Uppdaterad 5/5 - 2012

Andra bra tips från April: Lyle Lovett: “Realease Me”, Marvin Etzioni: "Marvin Country”, Bob Cannon: “Unbreakable Heart”, Kate Campbell: “1000 Pond Machine”, JJ Ford: “Performance Jones", Rick Nelson: “The Complete Epic Recordings” , Jon Rodine: “Last Star”, Doc Marshalls: Look Out, Compadre” & New Riders Of Purple Sage: “17 Pine Avenue

April 2012

Chuck Mead & His Grassy Knoll Boys: ” Back At The Quonset Hut”

 

Mead var en av medlemmarna i bandet BR5-49 som gjorde sex album i slutet av 90 & i början av 00 talet. De plattorna var som en jukebox fyllda av bra tradionell country. Detta album är Meads andra soloalbum, på sitt första var det bara egna låtar emedan han den här gången gör han enbart covers. Mead omger sig med gräddan av Nashvilles country musiker bl.a Hargus ´Pig´Robbins på piano.

 

Bästa spår: Pickin´ : “WildMountain Berries” (duett med Elizabeth Cook)

Waz E James: “Noisy Trucks”

 

James från Melbourne, Australien är en ny upptäckt för mig. Detta han 3:e album är producerat av John Beland (Flying Burrito Brothers), som upptäckte honom på you tube och tog kontakt med honom. James är en singer songwriter i samma still som Fred Eaglesmith, Paul Kelly eller tidiga Steve Earle. James har skrivet alla låtarna själva, förutom nämnda Eaglesmiths ”Alcohol & Pills”. Denna skiva har verkligen snurrat mycket i spelare sedan jag fick den. Bara att höra Belands härliga gitarr och James något raspiga stämma till dessa starka låtar, gör mig lycklig.

 

Bästa spår: ”Nothing I Can Say”

Ray Wylie Hubbard: “The Grifters Hymnal”

 

Hubbard som kommer från Oklahoma men som numera bor i Texas har sedan han debuterade i mitten av 70-talet kommit ut med fjorton album. Den första hälften av hans plattor var i Guy Clark & Billy Joe Shavers stil för att i början av 00-talet ändra lite & göra plattor med en inriktning på countryblues. På sina senaste plattor har han varit lite ojämn varvat kanon låtar med lite mindre bra låtar med denna gången har han fått till fullträff. Till sin hjälp har han bl.a sin tonårige son Lucas på gitarr, Ian McLagan på piano, George Reiff på bas & Rick Richard på trummor.

 

Bästa spår: “Mother Blues”

Chris Erikson: “Lost Track Of The Time”

 

Erikson är sorterad under Roots Rock på Cd Baby och det är nog bästa benämningen för hans musik, för detta är rock med influenser av pop och country. Hans kompband Wayward Puritans har den klassiska sättning 2 gitarrer, bas och trummor (db’s Will Rigby). Några inbjudna gäster på klaviatur, pedal steel .m.m. hjälper till att fylla ut ljudbilden.

 

Bästa spår: ”Was That Me”

Penny Jo Pullus: “Through The Glass”

 

Penny Jo Pullus bor & verkar i Austin Texas. Hon debuterade 2000 & har sen kommit ut med fem album. På sitt senaste album blandar hon friskt med tre egna låtar & åtta covers bl.a av Doug Sahm, Dr John och Neil Young. Det är americana av bästa märke blues, soul & country. Musikanterna på plattan är idel kända Austin namn som Jud Newcomb & Eric Hisaw på gitarr Ron Flynt på bas & gitarr & Jimmy LaFave på sång.

 

Bästa spår: ”Baby Please”

Mark Lucas: “Uncle Bones”

 

Detta är Mark Lucas från Kentucky andra album, men mitt första möte med honom. 11 små historier med starka melodier med akustiska instrument, fiol, banjo, mandolin, dobro, m.m. är det han bjuder oss på. Lucas nämner själv Ray Wylie Hubbard som en stor inspirationskälla. Men Hubbard är mer åt rock, medan Lucas musik är mer folkmusik inspirerad.

 

Bästa spår:” Take Me Back, Water”

Uppdaterad 7/4 - 2012

Lite mer tips från mars skiv skörd: Jason Arnold & The Stepsiders: “Crazy Things”, Donal Hinely: “Nashville Bulletin Demos 1996-2006”,Justin Townes Earle: “Nothing´s Gonna Change The Way You Feel About Me Now”, Bonnie Raitt: “Slipstream”, Matt Harlan: “Tips & Compliments”, Mark Davis: “Eliminate The Toxins”, James Low Western Front: “Whiskey Farmer” & Melody Walker: “Gold Rush Goddess”

Mars 2012

Dan Weber: ”Ash And Bone”

 

Dan Webers låtar är små berättelser från hans liv, men kunde nog ha varit från några av våra.

Med starka melodier, bra musiker med en bra blandning av akustiska och elektriska instrument tilltalar det mig mycket. För oss som gillar t.ex. Guy Clark, John Prine skall det bli roligt att följa Webers fortsatta karriär.

 

Bästa Spår: ”Goodbye To Dad”

Grant Langston: ”Working Until I Die”

 

Working Until I Die är Los Angeles musikern Langstons sjätte album och liksom de tidigare är det countryrock av bästa märke. På några låtar påminner Langston lite om Robbie Fulks för att sen på nästa spår låta som ett powerpop band.

 

Bästa spår:”Try Me”

Charlie Faye:  “Travels with Charlie”

 

Fayes förra album “Wilson St.” var ett av våra musiktips november 2009. När hon nu följer upp den, så har hon valt en lite annorlunda upplägg. Hon valde att under en 10 månaders period bo i 10 olika städer i USA, där hon bildade ett band och spelade på olika ställen. Hon passade även på att gå in i studio och spela in nya låtar på några av platserna. Detta är resultatet. 11 starka spår i American facket med duktiga musiker såsom Will Sexton, Tony Gilkyson, Chales Adcock, Chris Scruggs m.fl.

 

Bästa spår: ”Broken-Heart Maker”

Cary Hudson: ”Mississippi Moon”

 

Mississippi musikern Hudson tillbringar till vardags sin tid i bandet Blue Mountain tillsammans med bl.a. sin hustru Laurie Stirratt. Så i mellan Blue Mountains album brukar Huson släppa soloalbum, varav M. Moon är hans fjärde. Plattan är producerad av Jimbo Mathus och uppbyggt mycket kring Hudsons gitarrspel & låtar i countryblues & americana stil.

 

Bästa spår: “Broke Down & Busted”

Sons Of Bill: “Sirens”

 

Sirens är Texas bandet Sons Of Bill´s tredje album. De två tidigare albumen har varit bra countryrock lite i samma stil som Reckless Kelly . På nya plattan har de fått hjälp med produktionen av David Lowery från bandet Cracker och det har inneburit ett lite tuffare sound som passar Sons Of Bill utmärkt.

 

Bästa spår:” Santa Ana Wind”

Uppdaterad 10/3 - 2012

Andra bra platter i cd spelaren i Februari: Marco Joachim: “Hidden Symphonies”, Ruthi Foster:” Let It Burn”, John Eddie: “Same Old Brand New Me”, Chuck Prophet: “TempleBeautiful”, Nanci Griffith: “Intersection”,Gretchen Peters: “Hello Cruel World”, Lincoln Durham: “The Shovel v.s. The Howling Bones”, I See Hawks In L.A.: “New Kind Of Lonely”, This One’s For Him: “A Tribute To Guy Clark”, Matt Keating: “Wrong Way Home” & Milkwood Dreamers: “ Hellfire & Bone”

Februari 2012

Tommy Womack: “Now What !”

Womack spelade i punkbandet Government Cheese 1985-92 där efter i bandet i Bis-quits tillsammans med Will Kimbrough . Womack har sedan 1997 gett ut 5st solo album. ”Now What!” är liksom hans tidigare soloalbum inspelade i East Nashville tillsammans med gräddan av Nashville musikanter. Plattan påminner mycket om en Todd Snider i högform, starka melodier med humoristiska självutlämnade texter.

 

Bästa spår: “Wishes Do Come True”

My Darling Clemintine: ”How Do You Plead?”

 

Den tidigare ledaren för det brittiska alt-country bandet The Good Sons, Michael Weston King, har i sällskap med sin partner Lou Dalgleish gjort ett album med country duetter som låter som om de var skrivna på 60 eller 70 talet.Det är en fin hyllning till klassisk duo som Johnny Cash och June Carter eller Tammy Wynette och George Jones. Alla låtarna är skrivna av King och Dagleish och de flesta är tårdrypande ballader om svåra förhållande. Att de även klarar att göra bra country hyllningar på den Brittiska ön är MDC ett bra bevis på. Ett gäng engelska studio profiler med bl.a. Martin Belmont, gitarr, Bobby Irwin, trummor och Geriant Watkins på klaviatur gör sitt till att det låter så här bra.

 

Bästa spår: ”The Other Half”

Tom Gillam: ”Rustic Beauty”

 

Gillam som bor i Austin har sen debuten 2001 gett ut 4 album med heartland rock. På ”Rustic Beauty” har bytt inriktning och producerat ett album i Southern California stil a la Poco, Eagles , Manassas. m.fl. Av plattans 12 spår har Gillam skrivit 9 de övriga 3 är väl valda covers bl.a.

 

Bästa spår: ”Hand Me Down Blues” skriven av Terri Hendrix

Bill Lloyd: ”Boy King Of Tokyo

 

Popkungen är tillbaka! Bara några månader efter Foster & Lloyds comeback album, överraskar Bill med en soloplatta. Han är en stor favorit hos HB och gör inte oss besvikna. Vi får 14 fantastiska poplåtar (varav 2 instrumentala) där han i stort sett gjort allt själv. Lloyd är en stor musik fan och kan sin historia, man hittar influenser från Beatles, Stones, Nick Lowe, m.fl., men utan att det blir pastischer, bara Bill Lloyd.

 

Bästa spår: ”Com-Troll”

Chris Canterbury: “Poets,Prothets, And All Things Forgotten”

 

Canterbury som kommer från den norra delen av Loisiana har kommit med ett fantasiskt fint debut album i singer songwriter stilen. Får mig att tänka på Lee Claytons 70-tals plattor och ett bättre betyg är svårt att få som debutant. Bland musikanterna återfinner man bland andra Al Perkins , Kevin Gordon & Walt Wilkins.

 

Bästa spår: ”Modern Day Gypsy”

Darrell Scott: “ Long Ride Home

 

Har kanske Scott på sitt sjunde studioalbum gjort sitt mästerverk. Har alltid varit svag för denna typ av berättande singer songwriter och Scott bjuder här på varierande ballader och snabbare låtar med en perfekt produktion. Musikerna med bl.a. Hargus Robinson på piano, Lloyd Green på pedal steel och Kenny Malone på trummor gör en fantastisk inramning till denna låt skatt. Skulle inte vilja var utan ett enda av dessa fantastiska spår och hittar nya favoriter vid varje uppspelning.

 

Bästa spår: ”You Are Everything I Wanted Love To Be”

John Larson:” Songs About Music”

 

Larson återfanns tidigare i New York bandet The Marlowes som gitarrist & sångare. Marlowes gav ut tre utmärkta powerpop album emellan 2000 & 2005. Så nu när Larson solodebuterar så var förväntningarna ganska stora & han levererar. Alla 10 låtarna handlar på något sätt om musik. Det är ett omväxlande powerpop album med starka melodier.

 

Bästa spår: ”Let`s Just Call It Love”

Otis Gibbs: ”Harder Than Hammered Hell”

 

 

Otis röst är lite ruffig och men kan låta lite lenare när den behöver vara det, han verkar alltid hitta rätt balans för att få fram känslan av låten. Han har fått ihop ett vasst band bestående av Paul Griffith, trummor, Mark Fain ,bas, Thomm Jutz gitarr / sång  och Amy Lashley på körsång. Fast Gibbs sjätte album är i mitt tycke lite ojämnare än de två föregående albumen ”Joe Hill’s Ashes” och “Grandpa Walked A Picketline”. Fast troligtvis hade mitt omdöme varit annorlunda om jag hört denna platta före dem. Att den skulle platsa som ett av februari musik tips är en självklarhet.

 

Bästa spår: ”Made To Break”

Uppdaterad 5/2 - 2012

Årets första musik tips. Andra bra köp i January: Mike Alan Ward: “Reading Hemingway”, Mark W. Lennon: “Home Of The Wheel”, Nils Lofgren: “Old School”, Fred Eaglesmith: “6 Volts”, Kelly Pardekooper: “Yonder” Dustin Christensen: “Highway Lines”, Chip Taylor: “F..k All The Perfect People” & Rob Lytle: “You. Must.”

Januari 2012

Tom Kell: ”This DesertCity

 

Kell bor och verkar i Los Angeles sen trettio år tillbaka. Detta är Kells femte album var av de fyra tidigare gavs ut i slutet av åttio och början av nittiotalet. Kells musik påminner en hel del om Jackson Browne. J.D Souther & The Eagels med andra ord Southern California music. På plattan deltar gräddan av Los Angeles musikerna bl.a. Don Heffington på trummor, Bob Glaub på bas, Kenny Edwards gitarr. Av albumets tio låtar har Kell skrivit åtta och två är covers. Kanske har ett av 2012 bästa comeback plattor kommit redan i januari för detta är en riktig fullträff.

 

Bästa spår: ”Sometimes”

Louis Johnson: “Old Friend”

 

Johnson har gett ut en platta tidigare, där han kallar sig för Cowboy Johnson, med enbart Mickey Newbury låtar. Denna gång satsar på enbart egna låtar och Johnson klarar det galant.

De 11 spåren är små berättelser, med starka melodier, i sparsam produktion med duktiga musiker, såsom Chris Gage, Bradley Kopp och Le Ann Atherton. Johnson kan bäst beskrivas som en blandning mellan Guy Clark och Steve Earle.

 

Bästa spår: ”Outskirts of Hell”  

Walter Tragert : ”A Single Drop Of Rain”

 

Vid vårt första besök I Austin 2002 var vi på en välgörenhetsspelning för en olycksdrabbad musiker. Bland de artister som spelade då fanns det en som stack ut och som vi inte kände till sen tidigare nämligen Walter Tragert. Tragert hade vid detta tillfälle enbart släppt ett album som endast kommit ut i Italien. 2004 kom han ut med sitt förra album . Årets platta är en riktig höjdare och alla ni som gillar Band Of Heathens & Deadman, här är något för er. Tragert låter som en skön blandning av en sjuttiotals Van Morrison & Graham Parker. Som vanligt har han hjälp av bl.a. Jud Newcomb gitarr & Ron Flynt på keyboards.

 

Bästa spår: “A Single Drop Of Rain”

Bob Woodruff: “ The Lost Kerosene Tapes, 1999      

 

Denna platta skulle ha varit en uppföljare till Woodruffs andra platta ”Desire road”. Men om det var skivbolaget eller Woodruffs drog problem som ställde till det med utgivningen vet jag inte. Men den som väntar på något gott, väntar inte för länge. För nu har Jerker Emanulsson från Vara med Woodruffs hjälp släppt den på sitt bolag Sound Asleep. Det kan man bara se som en kulturgärning. För även om den inte kommer upp i debuten ” Dreams & Saturday Nights” höjder, så lär det inte komma många bättre plattor under 2012. Låtarna är rockigare och skivan har mer gemensamt med ”Desire road” än med den mer country betonade debuten. Vissa av spåren får mig att tänka på Byrds. Steve Earles gamla vapendragare Ray Kennedy har producerat och han är perfekt på denna typ av musik, Förutom den 9 låtarna som var tänkta för uppföljaren, så får vi två bonusspår från 1988

 

Bästa spår: ”Hat Full Of Rain”

John Lilly: “Cold Comfort”

 

Lilly kommer från West Virginia men bor och verkar numera i Texas. Cold Comfort är hans sjätte album och hans klart bästa. Det är country med referenser till så väl Hank Williams som till Gram Parson. Plattan är producerad av Lilly tillsammans med Tommy Detmore . Musikerna som deltar är enbart kända namn som t.ex. Bill Kirchen & Sonny Landreth på gitarr,Skip Edwards på hammond orgel, Floyd Domino på piano.& Brennen Leigh på duett & bakgrunds sång.

 

Bästa spår: ”I Thought You´d Never Call”

Big Al Anderson: ”Strings”

 

Den f.d. Nrbq medlemmen gör en aldrig besviken. Som stark låtskrivare, med bra röst, gitarrist och med musikerna (Richard Bennett, Vincee Gill, Jerry Douglas m.fl.) han omger sig med, kan det inte bli annat än helt fantastiskt. Denna gång är det mer ballader och country influenser än tidigare. Anderson gör som Nick Lowe har gjort på senare år, skalar av musiken, drar ner på tempot och gör något av det bästa han har gjort.

 

Bästa spår: ”Some Things Never Get Old”