December 2010

BROTHER SLADE: ”NO RELATION”

 

Bandet Brother Slade som kommer från Nashville har kanske kommit med årets bästa debutplatta i americana stilen. De blandar friskt med pop i Petty stil med låtar influerade av Everly Bros, Willie Nile & Steve Earle.

 

Favorit låt bland bara kanonlåtar är för tillfället: ”Time Well Wasted”

 

Gordie Tentrees: “Mercy or Sin”

 

Detta är 3:e plattan från Kanadensaren Gordie Tentrees, men det är mitt första möte med honom. Han är en singer songwriter i samma anda som sin kompis Fred Eaglesmith, bra melodier med berättande texter. Om jag köpt denna platta tidigare i år så hade den nog kommit med på årets bästa lista.

 

Bästa spår: “Mercy or Sin”

BRIAN LANGLINAIS: ”TONIGHT I MIGHT”

 

Langlinais som kommer från Louisiana har spelat in sin andra cd i Austin med hjälp av musikerna som brukar spela med Walt Wilkins. Musiken & Langlinais röst påminner om Delbert McClinton & Steve Bassett. Låtarna håller överlag håller hög klass med pluss för de tre som är skrivna av den duktige Danny Flowers.

 

Bästa låt: ”I Was A Burdon”

31 st of February: “The 31 st of Februari”

 

Sökte efter musik med låtskrivaren Scott Boyer och hittade att han varit med i denna grupp.

Skivan är inspelad 1968 för Vanguard men blev ingen succé. Men nu har någon fantast släppt den på cd. Plattan är en blandning av folk-rock, psykedelia och pop, ganska typisk för sin tid.

Boyer gick därefter vidare och bildade gruppen Cowboy, trummisen hamnade i Allman brothers och basisten i Santana.

 

Bästa spår: ”The Greener Isle”

BORIS MCCUTCHEON & THE SALTLICKS: “WHEELS OF LIFE”

 

Boris McCutcheon är en singer songwriter från New Mexico . Detta är hans 4:e cd & hans klart bästa. Hans musik är i samma stil som Townes van Zandt, tidiga Ray Wylie Hubbard & Hayes Carll.

 

Bästa spår är inte en egen låt utan av skriven av Mark Ray Lewis: ”Lee Harvey Was a Friend of Mine”

John Courage: “Lovers Without A Care”

 

Denna California singer  songwriters andra album är en mycket trevlig upptäckt.

Han har starkt eget låtmaterial med influenser från t.ex. Stones, Tom Petty och John Hiatt

 

Bästa spår: ”We Are All Infidels

November 2010

Terence Martin: “The Last Black And White TV”

 

Martin som är född I London men uppvuxen I New York debuterade 1997 och sedan dess givet ut 6 st cd:en. Årets platta är den första jag hört men kommer säkert att skaffa de tidigare också. Starka låtar i en stil som påminner om Leonard Cohen eller Gordon Lightfoot.

 

Bästa spår: “What side of town?”

Don Schlitz ” Greatest hits”

 

Don Schllitz är en av de mer kända låtskrivarna i Nashville. Randy Travis, Garth Brooks, och Pam Tillis är bara några av dem som spelat in någon av hans låtar. När han nu vid 58 års ålder ger ut några av dessa låtar på 2 olika cd under eget namn, så föll mitt val på denna platta.

Här får man avskalade tolkningar av några av hans kändaste låtar, så som ”The Gambler” (Kenny Rogers, Johnny Cash) , ”When you say nothing at all” (Keith Whitley, Allison Krauss) och ett par som Randy Travis spelat in. Vince Gill är med på diverse stränginstrument och bakgrundsång.  Blir nog att även införskaffa den andra plattan.

 

Bästa spår: ”I watched it all (on my radio)”   

 

Lannie Flowers: ”Circles”

 

Flowers kommer från en liten stad Kennedale som ligger i Texas. Detta är Flowers andra cd och liksom den första är den späckad med bra powerpop. Påminner lite om Squeeze eler Greg Kihn om någon minns honom.

 

Bästa spår: ”Looking For You”

Thomm Jutz: “Work”

 

Thomm Jutz kommer från Tyskland men har varit verksam som studio gitarrist och producent i Nashville sedan början av 2000-talet. Jutz är en singer & songwriter i samma anda som Richard Dobson, Jubal Lee Young och Townes Van Zandt.  Work är hans 4.e soloplatta och hans bästa så här långt.

 

Bästa spår: ” Jimmie Rodgers rode a train”

Jonathan Burks: “Loudmouth Soup” & “Red Pulpy Mess”

 

Burks som bor i Milwaukee har givet ut 4 cd:en var av 2 st  nu i år. Båda plattorna är bra med ett extra plus för den senare.Skall man jämföra med några så får det bli Todd Snider & Tommy Womack

 

Bästa spår: från ”Loudsoup:Rock And Roll” & från Red Pulpy Mess ”Sexy Bitch”

Brother Wiley: ”Life After All”

 

Detta band från Springfield, Missouri debut skiva är en trevlig överraskning. 13 av de 14 spåren är skrivna av bandets Todd Minks och Brett Miller, den enda covern är en mycket bra version av Springsteens ”The Ghost of Tom Joad. För er som gillar Jayhawks eller Wilco kan även Brother Wiley vara något att låna ett öra till.

 

Bästa spår: ”Down at the Creek”

Oktober 2010

Steve Forbert: “Down In Flames”

 

Down In Flames är 3 timmars fantastisk musik på 3 cd. Den första skulle blitt Forbert 5:e studioplatta, men Colombia tyckte inte den var tillräckligt kommersiell. Efter många års arbete fick Forbert loss rätigheterna för mastertejperna, vilket vi kan vara glada för. Albumet håller för att jämföras med hans tidigare ”mästerverk” som ”Alive on Arrivel”.  11 av de 12 spåren är från Forbert själv, den enda covern är Everly Brothers hiten ”Take A Message to Mary”. Två av spåren har dykt upp i senare sammanhang ” Down Your Weary Tune Again” vilken finns i nyinspelning på albumet ”M ission of the Crossroad Palms och Sampson and Delilah's Beauty Shop” finns på samlingen ”What Kinda Guy?”. Andra cd:n är 14 tidigare outgivna demos. Vist är kanske ljudet på vissa spår lite burkigt, men den avskalade produktion gör att låtarna hamnar i fokus. Tredje cd:n är liveupptagningar gjorda mellan 1983-85 med bandet Flying Squirrels” och innerhåller några spår från de 2 andra, samt några från de tidigare plattorna, men även någon ej tidigare utgiven. Det alla 3 cd:arna har gemensamt är framförallt en del av musikerna och då främst gitarristen John Leventhal vilken sätter sin prägel på det mesta. Som Forbert fantast vill man inte vara utan något av detta!  

Bästa spår: ”What’s So Hard About Being Alone? ” (cd.1),

“The Music Of The Night” (cd 2), ”Don’t look back” (cd.3)

Peter Himmelman: “The Mystery And The Hum”

 

Himmelman som kommer från Minnesota och är gift med Bob Dylans dotter har givet ut 15-tal plattor av skiftande kvalitet. När han är som bäst är han riktigt bra och det är han denna gång. Han påminner lite om Tom Petty eller kanske ännu mer om T-Bone Burnett så som denna lät på sina tidigaste soloplattor.

 

Bästa spår: ”Raining Down From Satellite”

The Ugly Guys: “The Road Goes On Forever”

 

Vi har alltid varit svaga för den s.k. engelska pubrocken. Så när vi upptäckte att två av medlemmarna från Kursaal Flyers, Paul Shuttleworth och Vic Collins har ett nytt band, var vi tvungna att kolla upp dem. De har släppt två cd tidigare med enbart Gram Parson låtar, vilka är helt ok. Men denna skiva blandar de eget material med covers av bl.a. Robert Earle Keen, JD Souther och John Hiatt och fått ihop sin bästa platta hittills.

 

Bästa spår: ”(She talks in a) Southern Accent”

 

Michael McDermott: ”Hey La Hey”

Chicago musikern McDermott debuterade 1991 med plattan 620-w-surf och sedan kommit ut med 8 cd:n med sin Springsteen influerade musik. Denna gång har han fått till en hel del starka låtar både lite rockiga och några bra lite lugnare.

 

Bästa spår: “The Ballad of Johnny Diversey”

Stone honey: “The Cedar Creek Sessions”

 

Precis som Band Of Heathens är detta band en sammanslutning av 4 artister (Shawn Davis, Phil Hurley, David Phenicie och Nick Randolph) som beslutade sig för att uppträda ihop på Austins musik scener. Men där BOF mer lutar sig åt rock med soulkänsla är Stonehoney mer med countryinfluenser. Med 4 olika kompositörer, tillika sångare så blir det en mycket omväxlande platta. Två av låtarna är skrivna ihop med Bob Woodruf och det är första gången man ser hans namn på en skiva sedan hans två fantastiska plattor i början av 90-talet. De har hjälp i studion av bl.a. Ken Coomer på trummor och Earle Poole Ball på piano. Phil Hurley var tidigare medlem i popbandet Gigolo Aunts vilkas plattor är värda att leta efter. David Phenicie gav 2006 ut soloplattan ” Long Lonely Time” vilken vi varmt kan rekommendera.

 

Bästa spår: ”White Knuckle Wind”

Dwight Twilley: ”Green Blimp”

Twilley som kommer från Tulsa i Oklahoma debuterade 1976 då under gruppnamnet Dwight Twilley Band. Har sedan kommit ut med elva plattor innan denna utgåva. Som vanligt är det powerpop av ypperligaste klass. Välproducerat, starka låtar bra röst med andra ord en riktig fullträff. En lite invändning, det hade suttit bra med någon lugn låt till .

 

Bästa spår: ”Get Up”

American Aquarium: “SmallTown Hymns”

 

Detta lär vara bandets 5 album, men detta är vårt första möte med dem och det blir till att leta upp deras tidigare plattor. För detta är en mycket bra skiva, med bra texter och melodier. BJ Barham heter låtskrivaren och sångaren på alla 10 spåren. Har faktiskt svårt att välja ut ett enda spår från denna skiva, men det får bli…

 

Bästa spår:”Nothing To Lose”

September 2010

Då var september skivtips uppdaterade! Det har blivet ovanligt mycket plattor i september månad, ibland undrar vi om det är riktigt friskt. Men förutom de vi tipsar får vi också nämna Shinyribs ”Well After Awhile” (Kevin Russell från Gourds) , samt två av årets absolut bästa plattor Justin Townes Earle ”Harlem River Blues” och Jamey Johnson ” The Guitar song”

The Spampinato Brothers: “Pie In The Sky”

 

Bröderna Joey och Johnny har ett förflutit som medlemmar i NRBQ ett av de bästa pop & rockband som funnits, men efter ca 40 år tycks NRBQ splittrats och sångaren, pianisten & låtskrivaren Terry Adams bildat ett band emedan basisten, sångaren & låtskrivaren Joey bildat ett annan tillsammans med sin bror Johnny gitarrist, sångare & låtskrivare. Deras debutplatta under namnet The Spampinato Brothers är en popplatta som fortsätter I NRBQ:s anda fast utan den rockigare sidan. Skall man jämföra med några så ligger Lovin´Spoonful nära tillhands.

 

Bästa spår: “Come on, come on”

 

Ben Bullington: “Satisfaction Garage”

 

Detta är uppföljaren till Bullingtons “White Sulphur Springs” som vi har tipsat om på HB november 2008. Precis som på den visar Bullington vilken bra singer/song writer han här. Han har mycket hjälp av sina med musikanter Fats Kaplin, George Bradfute, Will Kimbrough, Rodney Crowell m.fl. som ger hans låtar rätta inramningen.

 

Bästa spår: ”Last Night’s Been Gotten Through”

Buzz Cason: ”Working Wihtout a net”

 

Buzz har varit verksam i musikindustrin sedan 50 talet och är mest känd som medkompositör till bl.a. ”Everlasting Love” och ”Soldier Of Love”. På denna sin tredje skiva på två år visar Buzz vilken bra låtskrivare han är. 71 åringens röst kanske inte håller men låtarna, Buzz produktion och musikerna med gitarristen Colin Whinnery i spetsen gör detta till ett bra köp.

 

Bästa spår: ”Dixie Rain”

 

Mark McKay: ”Dakota Dust”

 

Vi har tidigare här på H.B skrivet om plattor som Eric ”Roscoe” Ambel producerat här är en till. Detta är McKays 3:e studioplatta. Det är en platta i stil med Kasey Anderson, Alejandro Escovedo & Jon Dee Graham d.v.s rockiga låtar blandat med några lugnare bluesiga låtar.

 

 

Bästa spår: "The Devil´s In The Voodoo”

Joshua Black Wilkins & The Forty Volts: “ While You Wait”

 

J.B Wilkins låter lite som en tidig Steve Earle eller Reckless Kelly  i sina bästa spår. Plattan är ojämn, men lär troligtvis växa till sig hur mer man lyssnar. Men när mer än hälften av de tolv spåren sticker ut från mycket annat man hör, kan jag inte låta bli att rekommendera ”While you wait” som en av månadens tips.

 

Bästa spår: ”Catch your fall”

Marty Stuart: “Ghost Train: The Studio B Sessions”

 

Marty Stuart som började sin bana som gitarrist i Lester Flats band på 70-talet för att senare ingå i bandet bakom Johnny Cash på 80-tal. Stuart har givet ut plattor i eget namn sen 1982. Ghost Train är hans 15:e album och hans första sen 2006. Platten är till största delen inspelad i Nashville och med musiker därifrån bl.a. den fine gitarristen Kenny Vaughn. Resultatet har blivet ett av årets bästa country album.

 

Bästa spår: ”Hangman” som Stuart skrev tillsammans med Johnny Cash strax innan dennes bortgång

Peter Cooper: ”Llyod Green Album” / Eric Brace & Peter Cooper: “Master Sessions”

 

Peter Copper har sitt namn på två av denna månadens absolut bästa plattor. Hans andra solo platta är döpt efter steelgitarristen Lloyd Green och det kan man förstå. Det är lika mycket hans spel som  Coppers röst som sätter sin prägel på låtarna.

Coopers samarbete med Brace är också deras andra platta och den är t.o.m. ännu bättre än solo skivan, det är möjligt att Mike Auldridge på dobro och Jen Gunderman på keyboards medverkan som gör det. Auldridge band The Seldom Scene är nog den stora influensen till denna skiva.

 

Bästa spår: “Peter Cooper: Bells Of Odelia” & Brace & Cooper: “Behind Your Back”

 

Perry Keyes: “Johnny Ray´s Downtown”

 

Perry Keyes som kommer från Sidney I Australien har gett ut två plattor tidigare som varit bra men lite ojämna. Nu har han fått till en riktig fullträff, en av årets stora överraskningar. Välproducerat med omväxlande låtar med berättande texter. Låter som en bra blandning av Warren Zevon, Paul Kelly & Springsteen men likväl eget. Skall bli intressant att följa Mr Keyes vidare öden.

 

Bästa spår: "Down On The Street With You"

 

Edward O’Connell: ”Our little secret”

 

Omslaget på denna Washingtons killes debut album är en homage till Nick Lowes “Jesus of cool” eller ”Pure pop for now people” som den fick heta i USA. Pure pop med influenser från Lowe, Costello, Petty m.fl. är det just den plattan är full av, en av 2010 bästa popplattor. Kolla även upp Edwards äldre bror Patrick, som även han har gjort bra popplattor i gruppen Flying pigs och solo under namnet P.J. O’Connell.

 

Bästa spår: “With This Ring”

Brennen Leigh: ”The Box”

The Box är Brennen Leighs tredje soloplatta. Hennes förra platta var en duett platta ihop med Jesse Dayton vilken vi skrivit om här på H.B. Den nya plattan är en fullträff med mest egna låtar i country & bluegrass stil. Brennen har själv producerat tillsammans med Tommy Detmore.

 

Bästa spår: ”Rolling Green Hills”

J.R. Shore : “Talkin’ On a Bus”

 

Shore är från Kanada och var för mig helt okänd. På denna sin andra cd får man 13 små berättelser med starka melodier i samma anda som t.ex. Ray Wylie Hubbard.

 

Bästa spår: Over the Brazos”

Joe Flood: “New Kind Of Blue”

 

New Kind Of Blue är New York sångaren Joe Floods tredje platta, producent för denna plattan liksom för hans förra är Eric Ambel . Samtliga låtar är skrivna av Flood ibland ihop med någon. Skall man jämföra honom med någon får det bli en lite nedtonad John Hiatt.

 

Bästa spår: “Solitary Man

 

Don Dixon: “Sings the Jeffords brothers”

 

Don Dixon har varit en favorit hos Herring Bros. sedan hans debut skiva 1985. När han nu för första gången gör en hel cd utan något eget material så var det en ren tillfällighet. Han skulle hjälpa sina mångåriga vänner Billy & Jack Jeffords med en demo av deras låtar, men han gillade det så mycket att det blev en cd under eget namn med bara deras material. Man förstår honom för denna pop med mycket soulkänsla passar Dixons röst.  

 

Bästa spår: ” Where There's Smoke There's Fire”

Då var juli månads cd tips uppdaterad. Det har kommit ovanligt mycket bra musik denna sommar, därför lite fler tips än vanligt. Vi på Herring Bros har lite funderingar om nätets betydelse av tillgängligheten av musik. Debatten har alltid fokus på olaglig nedladdning, men hur de mindre artisterna har hittat ett sätt att få ut sin musik utan att vara beroende av de stora skivbolagen glöms för det mesta bort. Southside Johnny som vi tipsar om denna månad är ett bra exempel, Willie Nile är ett annat bra exempel, som efter sina 2 första plattor fick vänta i 10 år på uppföljaren (Places I have never been) till dem, vilket blev hans enda på hela 90-talet. Nu lär han vara på gång med sin 4:e cd på 00-talet. Tror inte detta varit möjligt när all makt låg hos skivbolagen. Sen är det alla ”nya” artister man hittat på nätet t.ex. på Cd baby, Village records och artisters hemsidor, har faktiskt gjort att ens intresse har fått en nytändning och det är som när man stod och bläddra i skivbakarna i affärerna förr om åren.

 

Juli 2010

Kevin Welch: “A patch of blue sky”

Oklahoma bördige Welch har haft sin bas i Nashville i flera år. Han har ingått i musik kollektivet Dead Reckoning med bland andra Keiran Kane, &, Mike Henderson . Han har gett ut både skivor i eget namn & några tillsammans med de andra i Dead Reckoning gänget. Welch flyttade för en tid sen till Austin där hans son Dustin & dotter Savannah har jobb som musiker. Flytten har verkligen varit ett lyft, nya plattan är mycket bra med fantastiska låtar & en fin produktion av Mr Welch.

 

Bästa spår : ”Andaman Sea”

Jim Stephanson : “Say go”

 

Stephanson är från Washington DC och har varit aktiv på deras musik scener sedan tidigt 80-tal. När han nu gör solo debut har han hjälp av NRBQ i kompet och Terry Adams som producent. Precis som Nrbq’s plattor är ”Say go” en blandning av pop, rock, blues och country. Allt svänger på det naturliga sätt som bara Q kan. Bättre sommar musik får man leta efter, så denna platta har verkligen passat denna soliga sommar.

 

Bästa spår:”Passing a good thing by

Alejandro Escovedo: “Streets Songs Of Love”

 

Vi såg två fantastiska livespelningar med Escovedo på Continental Club Austin nu I Maj så förväntningarna på hans nya cd var höga. Hans förra cd Real Animal är kanske hans bästa och upp till den nivån når han inte riktigt denna gången men visst är den bra. Även denna gång har tagit hjälp av Tony Visconti som producent & Chuck Prophet som medkompisitör. Det är mycket rock a la Stones blandat med ett par lungnare låtar.

 

Bästa spår: Duett med Ian Hunter, “Down in the bowery”

Otis Gibbs: “Joe Hill´s Ashes”

 

Gibbs som är uppvuxen i Wanamaker Indiana har givet ut 4 cd innan denna fullträffen. Han påminner lite om en bluesig Townes Van Zandt.Låtarna är överlag mycket starka melodiösa med bra texter.

 

Bästa spår: ”Kansas City”

Roland White :”I wasn't born to rock 'n' roll”

 

Kan i vissa fall ha lite svårt för bluegrass, tycker det kan bli lite enformigt och alla låtar låter lika. Men vid de tillfällen när man hittar någon artist/grupp som tilltalar en så kan man fundera på att bli ett fan. I wasn’t born to rock’n roll, som kom 1976 och nu har kommit på cd, är ett exempel på det. Plattan är omväxlande och har mycket blues känsla i arrangemangen. Om skivtiteln är en passning till Rolands bror Clarence som lämnade deras gemensamma band för att spela rock bl.a. som medlem i Byrds vet jag inte.

 

Bästa spår: “Same old blues again”

Matt Urmy: ”Sweet Lonesome”

 

Urmy kommer ursprungligen från New York City men är idag verksam i Nashville. Sweet Lonesome är hans tredje cd och han har bara blivit bättre. Denna gång har han hjälp med bakgrundsång av Jonell Mosser & Ashley Cleveland, på plattans titellåt sjönger han duett ihop med Mary Gauthier. Bäst är han i de mer lugna låtarna där han låter lite som John Prine.

 

Bästa spår: “Bring it back”

  Southside Johnny & The Asbury Jukes: ”Pills and ammo”

 

S. Johnnys förra platta tolkade han Tom Waits med ett storband. Tyckte inte han tillförde Waits låtar någonting och skivan hamnade i hyllan för att samla damm. Men på ”Pills and ammo” är han tillbaka med Asbury Jukes. Det är som vanligt en samling av blues, rock och soul. Han har troligtvis gjort det bättre förr, men det är så här jag vill att Johhny skall låta. En platta som man kan trycka in i spelaren vid en fest.

 

Bästa spår: “Cross that line”

Wilder Embry: “The Bottle”

Embry som urprungligen kommer från Georgia bor nu Nashville. The Bottle  är hans tredje cd och den första jag köpt och  det visade sig vara en fullträff. Skall man jämföra honom med någon får det bli en blandning av Ron Sexsmith & Leonard Cohen. Av plattans låtar är nio skrivna av Embry den tionde är Cohens Famous blue raincoat.

 

Bästa spår: ”Lose you”

Juni 2010

Jason Eady: “When The Money´s All Gone”

 

Vi såg Eady på Saxon Pub Austin Texas nu i maj där han var gäst hos Walt Wilkins grupp The Mystiqueros. Det som slog en då var vilka fina låtar han skrivit. Detta är hans tredje och bästa cd. Som producent har han anlitat Kevin Welch, som Eady påminner lite om särskilt i balladerna.

 

Bästa spår: ”Cry Pretty”

Halfway: ”An outpost of promise”

 

Detta Australiska band har på sin 3 platta tagit hjälp av Robert Foster (Go-Betweens) med produktionen. De två låtskrivarna i bandet, John Busby och Chris Dale har fått ihop 10 bra låtar. Detta är mycket bra country rock i samma anda som Whiskeytown eller tidiga Ryan Adams.

 

Bästa spår: ”The old guard”

 

Seth Swirsky: ”Watercolor Day”

 

Detta är plattan för alla som gillar sommarpop i stil med Brian Wilson, Jeffrey Foskett, BeachBoys m.fl. Swirsky är en av medlemmarna i den fina popgruppen Red Button som kom med cd:n She´s About To Cross My Mind 2007. I väntan på nästa Red Button platta som är på gång släpper Swirky denna pärla full med fina poplåtar.

 

 Bästa spår. ”Fading Again”

 

Sid Selvidge: “I should be blue”

 

Denna Memphis baserade sångare lär ha gjort 8 st album. Hans första kom alla redan 1976, men det var med hans förra Jim Dickinson producerade album som jag upptäckte honom. Dickenson och Seldvidge hade även gruppen Mudboy and Neutrons ihop, vilka har släppt 3 album. Tyvärr gick Dickenson bort förra året. På ”I should be blue” har Don Dixon tagit hand om producentstolen. Låtmaterialet består av 3 låtar från Seldvidge egen penna, resterande är väl valda covers, även om ”Thats how I got to Memphis kan vara något uttjatad, men vi får fina versioner av Donovans ”Catch the wind och Townes Van Zandts ”I’ll be here in the morning.

 

Bästa spår: Duetten med Amy Speace (hon har även skrivet låten) ”Two”

Peter Wolf: ”Midnight Souvenirs”

 

Wolf är väl mest känd som sångare i J. Geils Band USAs motsvarighet till Englands Rolling Stones. Sen J.Geils Band upplöstes i början av 80-talet har Wolf kommit ut med sju cd:en ,den senaste 2002 Sleepless var en kanonplatta. Så nu var förväntningarna höga och de infrias med råge. Plattan innehåller det mesta som är bra med amerikansk musik alltifrån funk, rock, americana och country.

 

Bästa spar: Hyllningen till Willy DeVille. ”The Night Comes Down”

Paul Thorn: “Pimps and Preachers”

 

Den förre detta boxaren Paul Thorn har med sitt nionde album gjort sin mest omväxlande och bästa platta. Texterna är små berättelser ur livet och produktionen är fyllig. Har ni inte upptäckt Thorn tidigare så skaffa denna cd, vi lovar att ni letar upp alla hans tidigare utgivningar.

 

Bästa spår: ”Love scar”

Maj 2010

Bill Small: “The Next Time”

Mr Small är till vardags bassist i Walt Wilkins & The Mystiqueros. Vi såg den gruppen på Saxon Pub där Small även gjorde några låtar från hans då dagsfärska cd. Plattan är en härlig singer\songwriter platta. Låtarna är mycket bra vilka han framför med en lite hes röst. Producent för skivan är multimusikanten Chris Gage.

 

Bästa spår:  ”Hold Up The Train”

Rodney Hayden: “ Tavern of poets”

 

Vi såg Rodney på Momos i Austin, Tx och då gjorde han de flesta spåren på denna cd. Tyckte alla redan då att det var något av det bästa han gjort. Nu är det den skiva som snurrat mest i cd-spelaren senaste tiden. Rodney har denna gång tonat ner country influenserna och kan mer jämföras med kollegor som Slaid Cleaves, Greg Trooper m.fl. Detta är en av årets överraskningar så här långt.

 

Bästa spår: ”Goodnight New York

Sara Petite: “Doghouse Rose”

 

Vi har skrivet om Saras tidigare plattor på HB, så självklart får det bli några rader när hon nu släpper sin tredje cd. Att det sedan är Petites bästa platta hittills gör det lättare att rekommendera även denna cd. Starkt låtmaterial , bra produktion med ett bra band. Framför allt är en av våra favorit gitarrister, Kenny Vaughn med på många av spåren.

 

Bästa spår: ”Baby let me”

The Happen-Ins: “The Happen-Ins”

 

Det unga Austin bandet The Happen-Ins bildades 2009 när gruppen Dedringer upplöstes.Bandet är inspirerade av 60 & 70:tals musik så som13th Floor Elevators, Moby Grape mfl. De har även likheter med svenska Soundtrack Of Our Lives. Plattan är mycket omväxlande.

 

Bästa spår: ”You`ve Been Bad”

 

Elizabeth Cook: ”Welder”

 

Elizabeth Cook fick ett litet genombrott med sitt förra album Balls som var producerat av Rodney Crowell. Det nya som producerats av Don Was är ett fantastiskt countryalbum Cook låter som en ung rockigare Dolly Parton. Låtarna är de flesta egna alster och självbiografiska även hennes man  & gitarrist Tim Carroll har bidragit med några låtar:

 

Bästa spår: Den gripande skildringen om sin drogberoende syster: ”Heroin Addict Sister”

Mars 2010

  Moss Henry: ”Roll The Bones”

 

Det är alltid lika kul när man hittar en för en okänd artist som verkligen överraskar en, så var det med Moss Henry. Henry är en grånad man i 55års åldern ifrån Kalifornien. Roll The Bones är hans tredje platta, den innehåller mycket bra och varierad musik i stil med John Prine. Bakom sig har han ett utmärkt band med för mig helt okända musiker.

 

Bästa spår: “I would´nt call it love”

 

Frank Royster: “Innocence is bliss”

 

Frank Royster har döpt sin son till McCartney och när man hör hans musik förstår man varför, Beatles influenserna är stora. Men på denna, sin andra platta har han tagit hjälp med produktionen av Jamie Hoover, som verkligen kan skapa en ljudbild för power pop. Man hör eko av både Smithereens, Elvis Costello och Byrds, så Royster är mer än en Beatles ”wannabe”

 

Bästa låt: “Can’t you make me smile”

 

Mike Stinson: ”The Jukebox in your heart”

 

Stinson har åkt till Austin och Willie Nelsons studio för att spela in sin tredje platta. Jesse Dayton har producerat och framför allt lånat ut sina färdigheter på gitarr. Stinson har gjort 2 album tidigare, precis som de, är detta honky tonk country. Han har ingen större röst, men den har en personlig karaktär. Stinsons största styrka är som låtskrivare.

 

Bästa spår: ”Ashes of a dream”

 

A.J. Downing & The Buick 6: “Way Back Home”

 

Downing med sina rötter i Kalifornien bor nu i Texas och har spelat in sitt andra album i Austin. Downing är djupt troende kristen vilket också märks i hans texter men inte så att det stör. Hans musik påminner mycket om en annan Texasmusiker nämligen Hayes Carll. Steve Earle får också räknas till förebilderna.

 

Bästa spår: ”Don´t cry Maria”

 

Les Sampou: “Lonsomeville”

 

Detta lär vara Les 5:e platta, men det är mitt första möte med denna Boston dam. Hon bjuder på rock med mycket blues känsla, som en tidig Lucinda Williams eller Bonnie Raitt. Hjälp har hon av ett band med medlemmar bl.a. från Radio Kings och Swinging Steaks.

 

Bästa spår: “Oil & water”

 

Mark Erelli: ”Little Vigils”

 

Mr Erelli som kommer ifrån Boston har gett ut åtta album innan årets Little Vigils. För egen del upptäckte jag honom inte förrän på 2008 års Delivered vilken jag gillade, fast jag tycker att årets platta är jämnare. Musiken är lite i stil med Jeffrey Foucault, Slaid Cleaves och Rod Picott d.v.s. eftertänksamma ballader och några lite mer poppiga låtar.

 

Bästa spår: “Basement days”

Monroe & The Broken Saucers : “Monroe & The Broken Saucers”

 

Broken Saucers debut platta är en härlig blandning av country och singer songwriter i samma anda som Guy Clark.

 

Bästa spår: ”If you must be leaving now”

Februari 2010

David Hidalgo & Louie Perez: “The Long Goodbye”

 

Kompisarna Hidalgo & Perez ifrån East L.A har skrivet låtar ihop i drygt 40 år. Låtar som hamnat på skivor med deras band Los Lobos och hobbybandet Latin Playboys. Nu har de släppt en cd med låtar som hamnade lite vid sidan om dessa 2 grupper och det låter helt underbart, brister lite i produktion men vilka låtar och vilka fina musiker de är. Hidalgo måste ha en av de bäst röster av sångarna i de band som slog igenom i slutet av 70-talet.

 

Bästa låt: “Empty Words”

Hellbound Glory: “Old highs & new lows”

 

Waylon Jennings, Merle Haggard & Johnny Paycheck nämns som detta Nevada bands största influenser. Men de är absolut inget ”retroband” , för efter många års spelningar på olika honky tonks och med starkt eget material, gör de något eget av genren country.  

För er som gillar t.ex. Shooter Jennings eller tidiga Steve Earle är Hellbound Glory värda att ge en chans.

 

Bästa spår: “Another bender might break me”

Blue Rodeo: “The things we left behind”

 

Har varit ett stort fan till Blue Rodeo sedan debuten (Outskirts) 1987, men efter deras femte platta (Five days in July) var inköpen mer av en vana och plattorna var mycket ojämna. Men fr.o.m. deras förra album (Small miracles) har de hittat tillbaka igen. Detta är deras tolfte studio album och det är absolut ett av deras bästa. Det är 16 starka Americana låtar med mycket pop känsla. Omslaget är ett av de bästa jag sett på en cd över huvudtaget. De har valt att ge ut låtarna på två cd förpackat som ett av sjuttiotalets dubbelalbum där var cd t.o.m. ligger i ett färgglatt innerkonvolut.

 

Bästa spår: ”One light left in heaven”

 

Reckless Kelly: “Somewhere In Time: By Pinto Bennett”

 

Reckless Kelly som har Austin som sin musikaliska bas  men kommer ifrån Oregon ifrån början,  där lyssnade de på  Idaho musikern Pinto Bennett  när de växte upp Nu har de släppt en skiva med bara låtar av sin barndoms idol. Pintos låtar påminner lite om Billy Joe Shavers och passar Reckless Kelly mycket bra, lite mer country och mindre heartland rock än det brukar vara deras plattor.

 

Bästa låt: “Some People`s Kids”

Januari 2010

Freedy Johnston: “Rain On The City”

 

Kansas musikerns förra cd var en coverplatta med låtar av Freedys favoriter som Crenshaw, McCartney m.fl. Nu släpper han en platta med egna låtar den första på åtta år. Det låter precis som en bra McCartney skiva, fina popballader varvat med popstänkare. Produktionen av multiinstrumentalisten Richard McLaurin är utmärkt och Freedy har den perfekta pop rösten. Vi har svårt att tänka oss att det kommer många popplattor som är bättre än ”Rain on the city” under 2010.

 

Bästa låt: ”Venus Is Her Name”

Bill Gracey: “Then Again”

 

Bill skrev och spelade dessa låtar på Austins, tx scener på 70 talet, bl.a. med sin bror Joe Gracey under duon ”The Gracey brothers”. Men han valde att lämna musikscenen för att ägna sig åt en karriär inom hälsovården. Men nu har han med hjälp av sin brors fru Kimmie Rhodes och hennes son Gabe Rhodes (producent) spelat in dessa sånger. Det är en härlig blandning av rock, pop, country och ballader de bjuder oss på.

 

Bästa spår: ”Crazy women”

 

Darren Hoff & the Hard Times:” Darren Hoff & The Hard Times”

 

Darren är från Austin, Texas och var tidigare medlem i Weary boys. När han nu gör solo debut så här det mer countryrock än den traditionella country som WB gjorde. Kan bara säga att detta faller oss mer i smaken och det skall bli intressant att följa Darrens vidare karriär. 

 

Bästa spår:”Come down easy”

Nancy Apple: “Shine”

 

Nancy Apple som uppvuxen i Memphis släppte sin femte cd i slutet av 2009. Skivan som är producerad av Keith Sykes är en härlig blandning av rock, country & ballader. Av plattans 13 låtar har Nancy skrivit 9 och de 4 övriga är väl valda covers.

 

Bästa spår: ”Moonlight Over Memphis”