Skivhyllan!

Fick ofrivilligt vara hemma ifrån arbetet under en tid i början av året. Roade då mig bl.a. med att tanka ner en del gamla plattor till Ipoden. Så här kommer det att vara några tips på äldre plattor ifrån våra skivhyllor.

Darryll Lee Rush:” Llano ave.”

Denna platta med Texas trubaduren Darryl Lee Rush hittade jag vid senaste besöket i Austin. Han rör sig i samma stil som Guy Clark. Varje låt är en egen liten berättelse och melodierna är bra. Produktionen och det mesta av gitarrerna står Gurf Morlix för. Av de 12 spåren står Rush själv för 7, resterande 5 är covers bl.a. av Guy Clark och Chris Knight. Men den det bästa spåret ”White trash paradise” är ifrån Rush egen penna.

Boneheads: “ Donkey”

 

 

Får tacka Johna Kronquist och hans eminenta blogg http://honkydeluxe.blogspot.com/ för att jag återupptäckte denna plattan i samlingen.  Han skrev om en av deras tidigare skivor ”Cranium” . Har inte hört den, men denna skiva lär vara i samma anda. Det är amerikansk rotrock. De har tre olika sångare och låtskrivare vilket gjorde gruppen ännu mer intressant.

Kan även rekommendera  Steve Jones solo platta “It Is What It Is And It Does What It Does”

Kris McKay:” Things That Show”

Detta är en skiva som funnits i skivhyllan en längre tid, men glömts bort. Det är som att hitta en ny artist när man plockar fram något gammalt ur hyllan och missat hur bra det är. Kris McKays 2:a soloplatta är en sådan upptäckt. Hon har gräddan av Austins studio musiker i kompet och produktionen av Mark Hallman är som vanligt perfekt för denna typ av rockmusik. Bra egna låtar och väll utvalda covers av bl.a. Son Volts ”Tear-stained eye”, Mathew Sweets ”How cool”  och Jo Carol Pierce ”Loose diamond”. Tyvärr vet vi inte vad som hänt med Kris karriär efter denna cd som kom 1996. Men vet i alla fall att man måste leta mer i hyllan efter artister att återupptäcka.

 

Anders

Nrbq: ”Grooves in orbit”

Nrbq är ett fantastiskt liveband men de flesta av skivorna är väldigt ojämna. Men på denna platta och även Nrbq at the Yankee stadium har de lyckats till hundra procent.  Man är fast från första spåret ”Rain at the drive-in” med den helt underbara textraden ”they can’t see in, we can’t se out” , sedan får man själv gissa vad de har för sig i bilen. Hela plattan är full av små pärlor i alla stilar på typiskt Nrbq vis. Man får t.o.m. en repris av ett av de bästa spåren ifrån ”Yankee stadium, Johnny Cash ”Get the rhythm”. Min absoluta favorit är ”When thing was cheap” vilken det blev många tryck på Ipodens repeat knapp och kom på mig själv med att dansa, vilket inte hör till vanligheterna.

Anders