Månadens cd tips

Här har vi sparat tidigare cd tips för 2008-2009.

December 2009

Jon Dee Graham & The Fighting Cooks:” It´s Not As Bad As It Looks”

 

Denna cd släpps inte förrän 2010 men eftersom Mr Graham är en stor favorit beställde vi den i förtid direkt från hans skivbolag. Inte blev man besviken. Vi har sett Graham i Austin vid några tillfällen och blivit mycket förtjusta. Han blandar rockiga låtar med bluesiga ballader framförda med en hes Tom Waits liknande röst där till spelar han underbar gitarr eller lap steel. Hans band The Fighting Cooks med bland andra gitarristen och producenten Michael Hardwick gör att helheten blir en av 2009 års bästa plattor.

 

  Bästa spår: “Beautiful Broken”

Shelley King: ”Welcome home”

 

Welcome home är ett samarbete med medlemmar ifrån Subdudes. Resultatet är fantastiskt bra, Shelleys röst Subdudes harmonier är som gjorde för varandra. Sedan att de i kompet klarar av att få det speciella New Orleans ”gunget” även i balladerna är bara som grädde på moset.

 

Bästa spår: “Summer wine”

Michael Oneill: “Ain´t Leavin´Your Love”

 

Mr Oneill är gammal i gamet han hade en karriär i slutet av 80-talet men drog sig tillbaka för att göra comeback på 2000-talet. Oneill har kommit med 3 st cden i tät följd av vilken den senaste är den bästa. Han är i stilen en blandning av J.J. Cale och Guy Clark. Alla låtarna utan titellåten (Townes Van Zandt) har han skrivit själv.

 

Bästa spår: “Blacktop Scholar”

Parallax project: “I hate girls”

 

På sin 3:e platta har Parallax P fått hjälp av Don Dixon med produktionen. Om det är detta eller en naturlig utveckling som gör att ”I hate girls” låter mer omväxlande och genomarbetad vet jag inte. Men att PP har gjort en av 2009 års bästa pop plattor är jag övertygad om.

 

Bästa spår:”The Day after tomorrow”

November 2009

Kasey Anderson:  “Nowhere nights”

 

Kasey Anderson som kommer från Portland debuterade på cd 2004 med ”Dead Roses”, 2007 kom uppföljaren ”The Reckoning” båda plattorna är liksom hans nya producerade av Eric Ambel. Mr Anderson låter som en ung hungrig Steve Earle på sina rockiga låtar emedan han på balladerna låter som en inte så hes Tom Waits.

 

Bästa spår:”Sooner/later ”

Charley Faye: ”Wilson st.”

 

Charlie började sin musik karriär i sin hemstad New York och arbetade bl.a. med Natalie Merchant och turnerade med Dan Zanes and Friends. Men det var efter hennes flytt till Austin, Texas som hon började satsa på sin egen musik.  På sin andra platta, Wilson st. har Faye fått ihop bra melodier med berättande texter. Producenten Mark Hallman har med hjälp av många av Austins bästa studio musiker lyckats skapa den perfekta inramningen till dessa låtar.

 

Bästa spår ”Runnaround”

Joe Grushecky & The Houserockers: ”Easton Carson street”

 

Detta är Grusheckys 13:e studio platta sedan debuten 1979 under gruppnamnet Iron city houserockers. Man vet vad man får, som vanligt är det rock i samma stil som Bruce Springsteen, som även medverkar på ett par spår. Vi inköpet av denna cd köptes även en DVD dokumentär ”A good life: The Joe Grushecky story” om Grusheckys karriär. Efter att sett den har man ännu mer respekt för denna mans musik. Att han med denna kärlek till musik och att berätta en historia orkar hålla på år efter år vid sidan om ett vanligt jobb som lärare är imponerande.

 

Bästa spår: ”This sun is going to shine again”

Lyle Lovett: ”Natural forces”

Vi såg Lovett & his Large Band på Stubbs i Austin 2007 i en av de bästa konserter vi sett . Lovett bjöd på allt vad man kan önska sig country,blues, jazz, bluegrass, m.m. På Natural forces är det country sångaren vi får höra. Det är en härlig blandning av egna låtar och tolkningar av några Texas kollegor så som bland andra David Ball och Townes Van Zandt.

 

Bästa spår: Lovetts egna låt. ”Empty blue shoes”

Oktober 2009

Ian Gomm & Jeb Loy Nichols: “Only time will tell”

 

Ian Gomm var på 70-talet en av medlemmarna i pubrock bandet Brinsley Schwarz. Pubrocken blandade friskt mellan olika musikstilar men oftast som med Brinsley S lånade man mycket ifrån soulen. När nu Ian Gomm har lierat sig med den något yngre Jeb Loy Nichols gör han precis som Nick Lowe på sina senaste skivor, drar ner på tempot och gör en skiva inspirerad av soul. Det är en bra blandning av egna låtar och väl valda covers bl.a. av Garnett Mims och Jim Ford. Gomm har gjort sin bästa platta sedan 80-talet med Nichols och man får hoppas samarbetet fortsätter.

 

Bästa spår: ”Hold on to a dream”
Lyssna på 2 spår från "Only time will tell"
http://www.myspace.com/iangommjebloynichols

Matt Urmy: “New Season Comin”


Matt Urmy som är född i New York men uppvuxen i Nashville är poet och musiker. Han har kommit ut med en diktsamling  och en cd innan årets platta. Urmy gör musik i samma anda som John Prine, Todd Snider och R.B Morris.

 

 Bästa spår: ”Come home”

Dropkick: ”Abelay Hotel”

Skotska bandet Dropkick kom ifjol med ett av årets bästa pop plattor. Årets platta är om möjligt än bättre. De påminner om 60-tals banden Byrds och Hollies. De har bra stämsång och bra låtar.

 

Bästa spår: ”Too much to say”

 

Chip Taylor: ”YonkersNY”

Mr Taylor gör alltid bra skivor och denna gång har verkligen lyckats: Det är en temaplatta om Chip Taylors uppväxt i Yonkers NY. Det handlar om hans familj bla hans bröder Barry ( vulkanforskare) och John (Jon Voigt skådis). Ibland musikerna märks bland andra John Platania gitarr och Kendel Carson fiol.

 

Bästa spår: “Characol sky”

This Modern Station: ”All we leave behind”

 

Detta är Nashville bandet This modern stations debutplatta. Det är pop med inspiration från Americana band som Wilco, Jayhawks men även från brittiska band som Teenage Fanclub.

 

Bästa spår: ”Next best thing”

September 2009

Bill Chambers: "Drifting south"

 

Detta är australiensaren, Bill Chambers 3:e soloplatta sedan splitringen av familjebandet ”Dead ringer band”. Efter det har dottern Kasey med viss hjälp av bror och far fått ett mindre genombrott på den internationella country scenen. Pappa Bill rör sig mer i samma marker som Guy Clark, Fred Eaglesmith m.fl. Alltså en singer & songwriter som berättar en historia till varje melodi. Bills raspiga röst och utmärkta gitarrspel gör att denna skiva sticker ut bland septembers inköp.

 

 

Bästa spår:  ”Dashboard Jesus”

Tom Russell: “Blood And Candle Smoke”

 

Tom Russell gör oftast bra skivor i gränslandet mellan folk och countrymusik. Denna gång är betyget inte endast bra utan det måste bli helt fantastiskt. Med hjälp av Arizona gruppen Calexico har han fått fram ett sound som verkligen passar hans låtar. Låtarna i sig är som små noveller ofta med ett självbiografiskt tema.

 

Bästa  spår: “East Of Woodstock, West Of Viet Nam”

 

Chuck Prophet: “Let Freedom Ring”

Prophet var delaktig på ett av förra årets bästa rockplattor  Alejandra Escovedos Real Animal., Prophet och Escoveda skrev låtarna ihop. Mr Prophet tycks ha fått en nytändning, för nu kommer han med sin bästa platta på många år. Let Freedom Ring är inspelad i Mexico City och producerad av Prophet och gitarristen Greg Leisz. Plattan är i samma stil som Escovedos , en salig blandning  av rock, blues, pop och soulindränkta ballader.

 

Bästa spår: "Love Won´t Keep Us Apart”

Kate Taylor: ”Fair Time”

 

Kate är syster till James Taylor och gjorde skivdebut redan 1971. Men efter sin 3:e skiva 1979 gjorde hon ett avbrott från musikindustrin, för att göra comeback 2003.

Detta är vårt första möte med damen och hon imponerar verkligen med sin country soul. Hon är en utmärkt låtskrivare, bra sångare och har ett tajt band i ryggen.

 

Bästa spår: ”King of the pond”

Tim Carroll: “All Kinds Of Pain”

 

Tim Carroll är från Nashville och spelar gitarr i frun Elizabeth Cooks band. När han gör musik på egen hand är det väldigt långt ifrån hennes country, utan rock med pop känsla. Denna gång är han mer ”ruffig” än vanligt. Mycket tack vare den enkla produktion där han spelar det mesta själva och ger ut cd:n själv (finns länk till beställning på hans myspace sida). Efter att varit på det stora bolaget Sire i slutet av 90-talet utan att de ville ge ut det han gjorde, är det kul att Tim är en sådan eldsjäl och inte ger upp.

 

Bästa spår: ”What’ll we do ’til then”

Augusti 2009

Rob Morsberger: ”A periodic rush of waves”

 

Stewart Lerman är en favorit producent och efter att ha ”googlat” hans namn hittades denna artist. Rob gör popmusik i samma still som Jules Shear, som även medverkar på några spår. Robs ljusa röst och Lermans produktion med mycket gitarrer och klaviatur gör detta till en av de roligaste nya upptäckter på en tid. Det enda man kan sakna är någon mer upp tempo låt bland dessa 13 poppärlor.

 

Bästa spår: ”Bloodstain on my sheet”

Joey Allcorn: “All alone again”

 

Titel låten på Allcorns förra (debut) platta heter ”50 years too late” och handlar om att han skulle ha varit med på Hank Williams tid. Den låten kan gälla för beskrivning hur hans musik låter. Det är traditionell country som precis klarar sig ifrån att bli pastischer. Hank Willaims steel gitarrist Don Helms medverkar på en del av spåren, och det måste vara några av hans sista inspelningar, eftersom han dog i november 2008. Eftersom jag är svag för denna typ av country så är det en favorit cd i augusti.

 

Bästa spår: "Have at it darlin”

Al Perkin`s Big Dog 3: Al Perkin´s Big Dog 3

Perkins är en veteran inom den amerikanska rockmusiken. Han har spelat med de flesta, Flying Burrito Bros, Manassas, Chris Hillman, Emmylou, Stones mfl. Det är mest som steelgitarrist han är känd men han behärskar alla sorts stränginstrument. På denna cd är det mest Telecastern som hörs. Plattan är mycket omväxlande och Perkins har en fyllig bra röst.

 

Bästa spår: “She came alone”

Delbert McClinton: Acquired taste

Detta är den 69årige Texasveteranens senaste platta, den förra kom 2005. Rösten är inte lika bra som i fornstora dagar, lite hesare och inte så kraftfull längre. Men detta är ändå bättre än det mesta som ges ut i denna stil. Det är blues, lite jazz, rock och country.

 

Bästa spår: “Startin a rumor”

Juli 2009

Angela Easterling: ”Blacktop Road”

 

Miss Easterling  som kommer ifrån South Carolina har kommit ut med en cd tidigare. För sin andra cd har hon anlitat Will Kimbrough som producent vilket visar sig vara en bra ide. Skivan är välproducerad och Kimbrough har tagit med sig några av Nashvilles bästa musiker så som bl.a. Fats Kaplin, Ken Coomer och Al Perkins .

 

Bästa spår : “The Picture”

Peter Holsapple & Chris Stamey: “Here and now”

 

När de två vapendragarna ifrån The db’s återförenas för första gången sedan 1991 års platta ”Mavericks”, så får de till en riktig kanon cd. De kan sin historia och är bra på att förvalta den.

 

Bästa spår: ”Here and now”

 

 

 

Tractors: ”Trade Union”

 

Tractors ifrån Tulsa Oklahoma är Steve Ripley gitarr och sång som tagit hjälp av några vänner och släppt sin första cd sen 2001. Den innehåller riktigt bra Americana musik blues, rock och country. Ripley har fått hjälp med några låtar av gamla Oklahoma kompisar, JJ Cale och Leon Russell.

 

Bästa spår : “My blue heart”

 

TJ McFarland: ”Apolitical Blues”

 

McFarland är tillbaka med fullt band på sin nya cd. Hans förra var en helt akustisk lugn historia. På ”Apolitical blues” har han tagit hjälp av Will Kimbrough som producent och gitarrist. Detta är en rockplatta med mycket gitarrer som skall spelas högt

 

Bästa spår: ”Lucindas wine”

Juni 2009

Owen Temple: “Dollars and dimes”

 

Dollars & dimes är Austin artisten Owen Temples femte cd. Cd:n som är producerad av Gabriel Rhodes är en temaplatta om människoöden på olika platser i Nordamerika. Mr Temple påminner både i röst och i stil om Greg Trooper. Det är en härlig blandning av ballader och lite rockiga låtar.

 

Bästa spar: “Black diamond” 

Chris Scruggs: ”Anthem”

 

Chris tillhör den kända musiker släkten Scruggs, Earl Scruggs är hans farfar och hans mor är country artisten Gail Davis. Chris var även med i Br549 senaste uppsättning. Hans första soloplatta var ren honky tonk och bra sådan. Men nu med sin andra har han gjort en mer omväxlande platta, mer i Americana facket. Chris spelar de flesta stränginstrument själva och han är väldigt bra på det. Unge Scruggs har gjort en jäkligt bra platta.

 

Bästa spår: ”Running from the graveyard”

David Serby: ”Honkytonk and vine”

 

David Serby som kommer ifrån södra Kalifornien har tidigare kommit ut med två cd:en. Serby har inte världens bästa röst men låtarna är i högsta klass. Han varvar med Bakersfield country, honky tonk ballader och tex mex country. Serby omger sig med gräddan av Los Angeles musikerna, Skip Edwards piano mm, Edward Tree gitarr, Jay Dee Maness steelgitarr mfl .

 

Bästa spår: ”I only smoke when I´m drinkin´”

 

Jimbo Mathus: ”Jimmy the kid”

Denna Mississippi kille var tidigare medlem i Squirrel Nut Zippers, har med solo cd:n Jimmy the kid gjort en country platta som både låter modernt och traditionell. De rockiga spåren andas Stones 70-tal.

Bästa spår: ”Good old time”

Maj 2009

John Paul Keith & The One Four Fives: “Spills and thrills”

 

Mannen med de tre förnamnen kommer från Memphis och har spelat in sin platta i den legendariska Ardent studion. Han har ett förflutit i grupperna Have Nots och Stateside, ochvar även medlem i V-roys men hoppade av innan de spelade in sina 2 plattor på Steve Earles bolag på 90 talet. Detta är klassisk pop & rock & roll i samma anda som Replacements , Del Lords och Alex Chilton.

 

Bästa spår: “She´ll dance to everything”

 

The Krayolas: “Long leaf pine (no smack gum)”

 

Krayolas som hör hemma i San Antonio låter lite som en Texas motsvarighet till Los Lobos. Man kan även höra influenser ifrån Sir Douglas. Huvuddelen av låtarna är skrivna av en av de två bröderna Saldana med förnamnet Hector.

 

Bästa spår: “Corrido twelve heads in a bag”

J.P. Cregan: ”Man overboard”

 

Vilken poppärla John Cregan har fått till på sin debutplatta. Man hör influenser från Nick Lowe, Marshall Crenshaw, Elvis Costello men allra mest ifrån Squeeze.

 

Bästa spår: ”Miss Highland park”

Webb Wilder: ”More like me”

 

Har alla Wilders plattor i samlingen och var besviken på hanns förra cd. Men på ”More like me” gör han för första gången en skiva utan producenten R.S Field. Men konstigt nog är denna skiva just vad titeln säger mer Webb Wilder och påminner mycket om hans tidiga skivor.

 

Bästa spår: ”Too cool for love”

April 2009

Wooldridge Brothers: “Days went around”

 

Milwaukee bröderna Wooldridge har gjort plattor sedan 90-talet, först i gruppen The Squares sedan under sitt eget namn. Denna gång har de fått till det riktigt bra. De låter som en blandning av Jayhawks och Bodeans med mycket pop känsla. Både Peter Holsaple och Chris Stamey från The db’s medverkar på några spår.

 

Bästa spår: ”Hey”

Barrence Whitfield: “Raw,Raw,Rough!”

Trodde inte man gav ut denna typ av musik längre. Det är en härlig blandning av rock & roll, blues och gammal hederlig soul. Mr Whitfield gav ut flera skivor under mitten av 80-talet fram till mitten av 90-talet. Blev rätt populär i Europa men slog aldrig igenom i sitt hemland USA. Så kom han helt överraskande med en ny cd nu i april. Det låter som han aldrig varit borta, man blir på riktigt bra humör.


Bästa spår: ”Kissing tree”

 

George Palmer Macias: ”Firefly”

 

Herr Macias har varit aktiv på Austins scener sedan tidigt 80-tal. Men det är inte förrän nu han kommer med sin debutplatta. Det är verkligen 10  starka låtar, med bra texter. Produktionen med bl.a. blås, piano och orgel är mycket bra. Så det är en mycket bra debut platta Herr Macias ifrån Texas har gjort

 

Bästa spår: ”Take this town”

Don Dixon & The Jump Rabbits: ”The Nu-Look”

Dixon som kommer från North Carolina debuterade som solo artist 1984 har därefter kommit ut med 8 plattor av skiftande kvalitet. När han är som bäst kan han jämföras med Nick Lowe samma smarta lekfulla sinne för bra pop.På denna plattan gör han 8 coverlåtar och 2 egna. Bandet består av Dixon bas,orgel,piano & sång, Jim Brock trummor och Jamie Hoover sologitarr.

 

Bästa spår Dixons: “The Night Otis died”

The Spongetones: ” Scrambled Eggs”

 

Jamie Hoover är ett namn som förkommer i många sammanhang i The Herring Bros skivsamling. Han har ofta medverkat bl.a. på Don Dixon och Bill Lloyds produktioner. Förutom ett par soloprojekt och gruppen The Van Delecki’s är det oftast i gruppen The Spongtones han ger ut eget material. Denna gång har Hoover och den andra låtskrivaren, Steve Stoeckel hittat tillbaka till Beatles influenserna och gjort en helgjuten pop platta. 

 

Bästa spår: ”Invevitable you”

Magnus Lindberg: ”Ett eget liv”

Sveriges svar på New Yorkaren Willie Nile har kommit ut med sin bästa platta sen Röda läppar som kom 1981. Han har fått ihop en riktigt bra samling låtar . Produktionen & bandet låter tätt och bra.

 

Bästa spår: “Änglarna gråter”

Mars 2009

Randy Weeks: ”Going my way”

 

Denna cd är Weeks fjärde soloplatta. Han var tidigare medlem i Los Angels gruppen Lonesome Strangers. Efter sina tre första soloplattor flyttade han till Austin, där han senaste alster är inspelat. Detta är hans bästa platta, en perfekt blandning av rock, country och vackra ballader.

 

Bästa spår: ”I couldn’t make it”

 

Steppin’ In It: “Simple tunes for trouble times”

 

Steppin In It är en ny bekantskap för oss, men de har gjort två cd tidigare. De gör musik i samma anda som The Band, man hör influenser från hela amerikanska musikhistorian. De flesta spåren är frontmannen Joshua Davis delaktig i som kompositör. Men de gör även en bra cover av Randy Newmans ”Mr. President”

 

Bästa spår:”The Goast of Richard Manuel”

Rick Broussard: “Let it go”

 

Den sympatiske Austin musikern Broussard har gjort en platta som påminner mycket om 70-talets pubrock ifrån England. Här blandas rockabilly, country, rock, surf och punk. Man blir på jävligt gott humör!

 

Bästa spår: ”Sorry for you”

Willie Nile:”House of a thousand guitars”

 

Så har han gjort det igen, New York rockaren Willie Nile. Detta är den plattan alla rockartister skulle vilja göra. Perfekta gitarrbaserade rockrefränger blandas med vackra pianodrivna ballader.

 

Bästa spår: ”Doomsday dance”

Februari 2009

Geoff Union: ”Big sky tonight”

 

Geoff är medlem i Two High String Band ifrån Austin som spelar bluegrass. Nu när han debuterar under eget namn så är det lite rockigare toner. Han har hjälp av idel kända Austin musiker bl.a. Brennen Leigh på backgrundsång.

 

Bästa spår: ”Moonshine boogie”

Crosby Tyler: “10 songs of America today”

 

Crosby Tyler är en singer songwriter från Los Angeles vars debutplatta producerats av Peter Case och med bl.a. Duane Jarvis & Phil Parlapiano i bandet . Det är bra texter och melodier.

 

Bästa låt: “Leave it all in the hands of the lord”

Sara Petite: ”Tiger mountain” och ”Lead the parade”

 

Än en gång kan man tacka Cd baby för ett fynd.  Sara blandar country, bluegrass och rock på ett fantastiskt sätt. Med hennes något nasala röst och ett bra band i ryggen, blir det även väldigt personligt. Båda plattorna kan varmt rekommenderas med ett extra plus för den senaste (Lead the parad)

 

Bästa spår: ”Paris Incident” 

Tom Rush: ”What I know”

 

Tom Rush förra studioplatta gavs ut 1974 nu kommer uppföljaren 35 år senare. Det är som han aldrig varit borta. Precis som förr blandar Mr Rush egna låtar med väl valda covertolkningar av lite udda låtskrivare.

 

Bästa spår tolkningen av Stephen Brutons: ”Too many memories”

 

Preston Camp JR: ”Timetraveler”

 

Preston är en låtskrivare i samma anda som Billy Joe Shaver och Kris Kristofferson. Han har en raspig röst som passar denna typ av sånger. För produktionen står David Leonard som även rattade ljudet på Claude Diamonds cd, som vi nämnt här tidigare.

 

Bästa spår: ”Don’t worry ’bout tomorrow”

 

Roger Tillison: ”Roger Tillison`s Album”

 

Denna platta gavs ut 1971 och läste om den i Larm och trodde aldrig man skulle få höra den. Nu har den blivet utgiven på cd och är precis så bra som Lennart Persson skrev. Den är producerad av gitarristen Jesse Davis som dog 1984. Plattan låter lite som The Band, Jesse Winchester & Bobby Charles.

 

Bästa låt: ”Just before the break of day”

 

 

Januari 2009

Tom Hambridge: ”Boggieman”

 

Tom Hambridge är en Nashville baserade trummis, låtskrivare och producent. Men han har inget med country att göra. Det är rock i samma anda som Delbert McClinton, Dan Baird Stones m.fl. Delbert, Colin Linden och Dan Dugmore är några av alla fina musiker på denna cd.

 

Bästa spår: ”You’re the kind of trouble”

 

The Good Intentions: “Poor boy”

The Good Intentions är country band bestående av tre män ifrån Liverpool. Plattan som är delvis inspelad i USA med amerikanska musiker. Mycket bra låtar, mycket engelskt lite i Ronnie Lanes anda.

Bästa låt: “From Liverpool to Nashville”

 

Brian Lumley & Red Dirt Underground: “Backroads”

 

Detta band från Missouri är mycket influerade av Reckless Kelly och Cross Canadian Ragweed, men med lite mer pop influenser. Detta är deras debut platta och det skall bli spännande att följa deras utveckling framöver.

 

Bästa spår: ”Backroad driving tonight”

Blueheels:”Lessons in Sunday driving”

 

På sin andra cd har Blueheels tonat ner sin country influenser och lagt på mycket elgitarrer.

Mer Neil Young än Steve Earle, denna mer rockiga still tilltalar i alla fall Herring Bros.

 

Bästa spår: ”Trampled rose”

The Gourds: “Heymaker!”

Austin gruppen The Gourds gav ut sin första cd 97 har sen dess kommit ut med 1 cd varje år. 2009 års kom redan nu i Januari och är en riktig fullträff. Fem manna bandet innehåller 3 st bra sångare. Musiken påminner mycket om Sir Douglas Quintet men med ett eget uttryck.

Bästa spår: “Tex-mex mile”

 

November 2008

Phil Lee: “So long, it´s been good to know you”

Det är Phil Lees tredje platta. Debuten kom 99 och han var redan då över de femtio. Men bättre sent än aldrig. Mr Lee låter som en härlig blandning av Steve Earle och John Prine. Hans nya platta är som även de tidigare två producerad av Richard Bennett.

Bästa spår: “Let there be love, tonight”

 

Ben Bullington: “White Sulphur Springs”

 

Ben är läkare i White Sulphur Springs, Montana och detta är hans debut skiva. Han är en singer & songwriter i samma anda som Guy Clark och Rodney Crowell. Crowell och Tracy Nelson är 2 av flera Nasville musiker som är med på plattan. Det är en väldigt bra debut platta, full med starka texter och bra melodier.

 

Bästa spår: ”Toe the line”

The Rip-It-Ups: “Midnite Ride”

 

Detta är bandet som bröderna Joey och Johnny Spampinato verkar ägna sin tid åt när NRBQ ligger på is. Precis som Nrbq blandar de alla musik stilar och även om de inte når upp till deras klass, så är det en skiva som kan rekommenderas.

 

Bästa spår: ”Keeping my eyes on you”

Dropkick: “Patchwork”

Om det står Sound Asleep records som utgivare av en platta så är den ofta bra. Så även denna gång. De tre skotska bröderna Taylor bjuder på en förstklassig popplatta med bra låter och superb stämsång.

Bästa låt just nu: “Nowhere girl”

 

Eldkvarn: "Hunger hotell"

Plura & Co har denna gång övergivet de långa episka balladerna till förmån för korta snärtiga pop och rock låtar. De lyckas även denna gång få till det, det låter lite som en svensk variant på Springsteen & E-Street band.

Bästa låt: "Vägen till Paradiset"

 

Oktober 2008

Julian Dawson: Deep rain”

Engelsmannen Julian Dawson var medlem i gruppen Plainsong med bl.a. Iain Matthews. Har där efter kommit ut med ett tio tal cd:en. Med sin senaste har han fått till en riktig fullträff. Producerad av Dan Penn som även skrivet några riktigt bra låtar tillsammans med Dawson.

Bästa låt : “Walking on the dead”

 

Waldschlager: “Chemistry”

Brian Walschlagers andra solo platta är Southern rock full av ringade gitarrer. Bandet består av för oss kända namn från Nasville och är väldigt tajta. Joy Lynn White och Walter Egan sjunger duett på varsitt spår .

Bästa spår: “Out of their heads”

 

Grayson Capps & The Stumpknockers: “Rott-N-Roll”

New Orleans musikern Grayson Capps hade ett litet genombrott med musiken till filmen A song for Bobby Long 2004. Årets platta är en härlig blandning av det bästa med New Orleans musiken dvs. Blues , rock , ballader & lite jazz.

 

Bästa låt: “Psychic channel blues”

 

Freddie Stedy’s Wild Country: “Ten dollar gun”

Texas profilen Freddie “Steady Krc har återvänt till England för att samla ihop sitt “Wild country” igen. Förra gången det begav sig var på 80-talet på skivan “Lucky 7”. Med musikanterna är samma som då med bl.a. Geraint Watkins, Wes McGhee och B.J Cole. Cd:n är en härlig blandning av rock, pop och Tex-Mex.

Bästa spår: “Black cowboy boots”

 

The Karg Bros: “What we do to our selves “

Nashville bröderna Andy & Rich Karg gör med hjälp av sina vänner en riktigt bra power pop cd. Påminner om Bill Lloyds pop plattor. Fin stämsång & bra bett i gitarrerna.

Bästa låt: “Can´t make my heart behave“

 

September 2008

Albert Lee & Hogan's Heroes : "Like this"

 

Detta är en platta för er som gillar wacka-wacka rock i Rockpiles anda. Att Albert Lee är en av Dave Edmunds förebilder när det gäller gitarr spel är ingen hemlighet. Fast Mr Lee har inte samma klös i rösten. Denna cd är en av Albert Lee's bästa så här långt. Hogan och hans hjältar är tajta. Låtarna är både eget material och väl valda covers.

 

Bästa spår: ”Two step too”

EDDIE FLOYD : “EDDIE LOVES YOU SO”

 

DET ÄR OVANLIGT ATT MAN LYCKAS MED ATT ÅTERSKAPA MAGIN IFRÅN 60 & 70 TALETS SOUL IDAG. EDDIE FLOYD LYCKAS PÅ SIN NYA CD DET LÅTER SOM EN STAX KLASSIKER IFRÅN BACK THEN.

 

BÄSTA SPÅR: “TIL MY BACK AIN´T GOT NO BONE”

Fontaine Browne : "Tales from the fence line"

 

Fontaine Brown lär ha hållt på med musik på olika sätt sedan 60 talet. Troligtvis är det därför han omger sig med för oss kända namn på denna platta. Det är bl.a. Don Dixon, Peter Holsaple, Mitch Easter m.f.l. Med denna sättning är det självklart att det blir rock med mycket pop känsla.

 

Bästa spår: ”Love come rescue me”

RODNEY CROWELL : ”SEX AND GASOLINE”

 

HAN LYCKAS IGEN HANS BÄSTA CD SEN ”THE HUSTON KID”. BARA BRA LÅTAR SVÅRT ATT VÄLJA EN FAVORIT.

 

 DET FÅR BLI DEN FANTASTISKA BALLADEN: ”I´VE DONE EVERYTHING I CAN”

GERAINT WATKINS : “IN A BAD MOOD”

 

MR WATKINS NYA ÄR I SAMMA STIL SOM HANS KOMPIS NICK LOWES 3 SENASTE PLATTOR DVS LITE COUNTRY SOUL,  LITE JAZZ OCH LITE POP. ALLT ÄR BRA FRAMFÖRT, BRA BAND, BRA LÅTAR & BRA PRODUKTION.

 

BÄSTA SPÅR: ”CHAMPION”

Augusti 2008

Bonnie Bramlett: ”Beautiful”

 

Johnny Sandlin är producent för denna Alabama inspelade country soul pärlan. Bramlett sjunger som en soulgudinna kompet låter som på de bästa Capricorne inspelningarna, låt valet är superbt.

 

Bästa spår: Billy Joe Shavers: “I do believe”

 

Claude Diamond:”On The Loose”

 

Claude Diamond var 65 år när han gav ut sin debut cd. Nu har han släppt sin tredje cd och är 68 år. Sämre saker kan man ägna sin tid efter pensionen. Det märks att han samlat på sig berättelser men även melodierna är bra. Han still påminner mycket om Guy Clark, Jerry Jeff Walker och John Prine. Har självklart inhandlat även hans två tidigare från CD baby. Även de kan varmt rekommenderas.

 

Bästa spår: ”Second hand soul”

 

Amy LaVere: "Anchors & Anvils"

Vi såg LaVere på Down on the farm i Halden i Augusti och blev knockad av denna Memphis dam. På skiva lyckas hon kan inte komma fram som den scenpersonlighet hon är. Men Cd:n som är producerad av Memphis legenden Jim Dickinson är mycket bra.

 

Bästa spår: ”Pointless drinking”

Victor Camozzi: "3 Peso Cigar"

Camozzi är ännu en av de historier berättarna ifrån Texas i samma anda som Guy Clark ,Earle,Van Zandt m.fl.

3 Peso cigar är Camozzis debut platta producerad av bl.a. Walt Wilkins

 

Bästa spår: ”Light it up”

MurrayMcLauchlan: ”Songs from the Street”

 

Att man efter över 30 års musiklyssnande kunnat missa Murray McLaughlin är för mig en gåta. Om inte annat skulle jag ha vetat att han har ett par låter med på en av Tom Rush plattor. Men det är väldigt kul att upptäcka ”gammal” musik. Denna dubbel cd med samling utav mestadels hans 70-tals plattor är helt fantastisk. Han har skrivet 35 av de 36 spåren, den enda covern är Warren Zevons ”Carmelita”. En del återutgivningar från 70 tal har tiden hunnit i fatt. Men inte denna, det är tidlöst)

 

Bästa spår: ” Down by the Henry Moore” (som även Bark gör på Let’s Frolic again)

 

JULI 2008

CHRIS BRECHT: “THE GREAT RIDE”

ÄNNU EN SINGER/SONGWRITER FRÅN AUSTIN.ALLA ÄR INTE SÅ ORGINELLA SOM MR. BRECHT. THE GREAT RIDE SOM ÄR PRODUCERAD AV BRECHT & BRAD RICE LÅTER LITE SOM VÄRLDENS BÄSTA PLATTA HIGHWAY 61 REVISITED.

BÄSTA SPÅR: “NIGHT HIGHWAY 99”

 

Rebekka Paige:”Rebekka Paige”

 

Denna kanadensiska tjejens debut platta lovar gått för framtiden. Hon bjuder på country av det rockigare slaget, och det är just i de snabbare låtarna hon är bäst. Låtmaterialet är i mesta fall skrivet av Rebekka. Men plattans öppnings spår är en bra version av Tom Pettys ”Home town blues”. Keith Glass från Prairie Oyster har producerat. Med ett skivbolag och större budget, tror jag denna dam skulle kunna få ett genombrott.

 

Bästa spår: ”Shape up heart”

 

ELEVEN HUNDRED SPRINGS: “COUNTRY JAM”

DENNA CD LÅTER LITE SOM EN HELKVÄLL PÅ NÅGON HONKY TONK I TEXAS. COUNTRY BALADER SWING & 50-TALS ROCK.

BÄSTA SPÅR: “EVERY TIME I GET CLOSE TO YOU”

 

The Doughboys:”Is it now?”

 

Richard X Heyman har gjort ett helt knippe med bra pop plattor. I detta sidoprojekt är han trummis och sjunger på en del låtar. Men han började i detta band på 60-talet och de gav ut ett par singlar. I början av år 2000 beslut hans fru att hon ville höra hur de lät och organiserade en återförenings konsert. Medlemmarna tyckte det var så roligt att det blev en fortsättning. Nu har de även släppt sin debut cd. Självklart låter det mycket 60 tal om den. Det är mer garagerock än popen som Heyman gör solo. Låtmaterialet består såväl av egna låtar, som av covers. Förutom att par uttjatade val av covers, såsom ”Route 66” och ”That’s how strong my love is” är mixen bra. Produktionen är mycket bra och det är precis sådant tryck som det skall vara i denna typ av musik. Troligtvis är det Ed Stasiums medverkan i arbetet som gör det.

 

Bästa spår: ”Too little too late”

JUNI 2008

J.D. King:  ”Here’s J.D: King”

 

Man blir lite besviken när man skickar efter en cd och den är hemmabränd. Det var denna platta som köptes på Cd-baby. Men efter att spelat den är det förlåtet. Denna singer songwriter från Los Angels är verkligen ett fynd. Många av låtarna är country influerade och plattan påminner mycket om Willis Allan Ramseys skiva från 70 talet. Fast vi får hoppas Mr King kommer med en uppföljare, för jag vill gärna höra mer av honom.

 

Bästa spår: ”With pen in hand”

 

ALEJANDRO ESCOVEDO: REAL ANIMAL

VI SÅG ESCOVEDO GÖRA EN FANTASTISK SPELNING I AUSTIN 2002. HAN HADE DÅ GET UT 6 SOLO PLATTOR AV SKIFTANDE KVALITET.EFTER ATT 2003 DRABBATS AV HEPATIT C GJORDE HAN COMEBACK MED DEN NÅGOT OJÄMNA THE BOXING MIRROR. NYA REAL ANIMAL DÄREMOT ÄR INGET ANNAT ÄN ETT LITET MÄSTERVERK PRODUCERAT AV TONY VISCONTI.DET ÅR ROCK BALADER PUNK TEXAS ROCK ALLT SOM MAN GILLAR OCH DÄR TILL

FANTASTISKA SJÄLVBIOGRAFISKA TEXTER.

BÄSTA SPÅR JUST NU: SLOW DOWN

 

 

DONAL HINLEY: BLUE STATE BOY

 

HINLEYS NASHVILLE INSPELADE CD PÅMINNER LITE OM JOHN PRINE ,SAMMA LÅGMÄLDA H UMOR & SAMMA KÄNSLA FÖR MELODIER.

BÄSTA SPÅR: “SONG FOR BOB”

 

RECKLESS KELLY-´BULLETPROOF´

RECKLESS KELLY GÖR BRA TEXAS ROCK I STEVE EARLES ANDA.LÅTARNA SKRIVS & SJÖNGS LEAD AV EN AV 2 BRÖDER BRAUN NÄMLIGEN WILLY.

BÄSTA SPÅR: "RAGGED AS THE ROAD"

 

THE BAND OF HEATHENS:´THE BAND OF HEATHENS´

AUSTIN BANDET B.O.H HAR KOMMIT MED 2 ST LIVE CD:EN INNAN DENNA STUDIO CD PRODUCERAD AV RAY WYLIE HUBBARD. B.O.H ÄR EN TEXAS MOTSVARIGHET TILL DET KANADENSISKA BANDET BLACKIE & THE RODEO KINGS ,BÅDA BANDEN BESTÅR AV 3 ST DUKTIGA SOLO ARTISTER SOM SKRIVER OCH FRAMFÖR SINA LÅTAR UNDER ETT GRUPP NAMN.

BÄSTA LÅT PÅ DENNA THE BAND INFLUERADE PLATTA : "MAPLE TEARS"

 

Maj 2008

Rocky Roberts & Friends: Rocky Roberts & Friends

Det är inte vilka vänner som helst som Rocky Roberts har samlat på sin nya cd, eller vad sägs om Nils Lofgren gitarr Anton Fier trummor Bill Kirchen gitarr Mickey Rafael munspel. Det är vackra balader i Neil Youngs anda och country rock. Bästa spår: “Rust & dust”

 

John Hiatt : Same old man

John Hiatt är man som kan hantverket bra låtar bra produktion bra framfört. Same old men är hans jämnaste platta sen 2001 cd:en The Tiki bar is open. Bästa spår: “What love can do”

 

Donnie Fritts: One foot in the grove

Den gamle Muscle Shoals legenden Donnie Fritts kom i Maj med sin första cd sen 1997.För oss som gillar klassisk country soul i Arthur Alexander Dan Penn stilen får vårt behov stillat.Fritts har inte världens bästa röst ,men vilka låtar & vilka bra musiker bla Spooner Oldham ,David Hood mfl. Bästa låt: "She´s got a crush on me"

 

Hayes Carll: Trouble in mind

Med sin tredje cd lyckas Texas sångaren verkligen få till det.Han fullföljer arvet efter Townes Van Zandt, Guy Clark & Steve Earle. Bra låtar 12 egna & 2 covers . Bästa låt: “Faulkner street”

 

April 2008

HEATHER WATERS: Propeller

 

Detta är fröken Waters 2:a skiva. Var mycket förtjust i debut plattan ”Shadow of you” som kom 2004. Därför blir man väldigt glad när hon följer upp den med en ännu starkare skiva. Waters röst tilltalar verkligen mig. Låtarna är starka både text och musik. De flesta av spåren har hon skrivet ihop med Rich McCulley. Men det är även några väl valda covers, så som Tom Waits ”Diamond in your mind”

 

Bästa spår: ”Catsaway”

Mark Germino & The Grenade Angels: “ Atomic Candlestick”

 

Mark Germino har varit försvunnen från musikscenen en längre tid. Enligt konvolutet på denna cd har han fördrivet tiden med att skriva två romaner och kört lastbil. När han nu kommer tillbaka som skivartist så är det hans rockiga sida som gäller. Har mer gemensamt med ”Radar Town” än ”Rank & File” av hans tidiga skivor. Denna cd lär vara utgiven 2006 men är väl gömd och svår att hitta.

En ny platta lär vara på väg under 2008.

 

Bästa spår: ”Finest brand of southern degeneracy”

Matt Koger:

 

Matt Koger är psykolog från Greenville, Texas som har skrivit låtar på fritiden och detta är hans 2:a cd. Låtarna är i Texas traditionen inspirerade av Townes Van Zandt, Guy Clark men även av den lite tuffare stilen som tidiga Steve Earle.

James McMurty: ”Just us kids”

 

Texas rockaren McMurtys nya håller som vanligt hög klass. Den är inte lika omedelbar som förra plattan ”Childish things”, men efter flera lyssningar fastnar det. Förutom McMurtys egna band, gästas han av b.l.a. av Ian McLagan på piano och orgel, CC Adcock gitarr och Jon Dee Graham på lap steel.

 

Bästa spår: ”Hurricane party”

Fayssoux: ”Early”

 

Fayssoux McClean eller som hon tidigare hette, Fassoux Starling. Var med på Emmylou Harris tidigare skivor och sjung bakgrunds sång. Här bjuder Harris tillbaka med att sjunga bakgrund på några spår. Cd:n är e samma stil som Harris tidigare plattor, country och bluegrass blandat. Cover och egna låtar.

Cd:n är producerad av nya stjärnskottet Peter Cooper, som även finns med som duett partner på några spår.

 

Bästa spår: Rodney Crowell låten ”California earthquake”

Robin Dean Salmon: ”Come On Home”

 

Sydafrikanen R.D Salmon kom till USA 1977. Bildade punkbandet See No Evil. Första solo plattan ”Gasoline” kom 2006 var ett country rock album i Rodney Crowells anda. Hans nya ”Come On Home” är om möjligt ännu bättre. Bra rock låtar varvas med vackra country ballader. Musikalisk hjälp av bl.a. Kenny Vaughn gitarr och Al Perkins på lapsteel.

 

Bästa spår: ”I feel nothing”

   

 

Mars 2008

Ian McLagan & The Bump Band: ”Never Say Never”

 

Den sympatiske f.d. (Small) Faces medlemmen nya album är inte så rockig som hans tidigare. I stället är den i samma stil som Ronnie Lanes solo plattor, hans gamla kompis från Faces tiden. Det hörs att hans band är samspelta efter alla live gig på Lucky Lounge i Austin.

 

Bästa spår: ”When the crying is over”

Bob DiPiero: "American Made"

 

Bob DiPiero är ett namn man sett som låtskrivare på många plattor igenom åren. Han har arbetat ihop med Delbert McClinton, Vince Gill, George Strait m.fl. Han lär ha gjort någon platta tidigare som har gått mig förbi. Men när denna dök upp i Cd-babys sortiment så var det ett givet köp. DiPiero låter som något mellan Al Anderson och John Hiatt. Starka låtar med blandning av rock och ballader.

 

Bästa spår: "Wink"

Randy Thompson: ”Further On”

 

På sitt tredje album lyckas Virginia musikern Randy Thompson fullt ut med sin version av Americana musik. Med god hjälp av bl.a. sin 15 åriga son Colin på slide och Don Helms från Hank Williams grupp Drifting Cowboys på steel gitarr.

 

Bästa spår: ”Don’t you see”

Michael Thomas: "Michael Thomas"

Denna Texas killes debut platta är ihop med Sunny Swenneys cd från i fjol, den bästa nya country jag hört på länge. Han har lika mycket gemensamt med California countryn som med Texas stilen. Starka melodier med bra texter och mycket gitarr i ljudbilden, ingen steelgitarr men fiol på några spår.

Bästa spår: "Nine kinds of wrong"

John Sieger: ”The Shaming Of The True”

 

Mr. Sieger hade på 80 talet gruppen Semi-twang som kom med platta som är värd att leta efter. Därefter har han kommit med 2 plattor i eget namn. Nu slår han till med sitt bästa album. Stilen är 60-70 tals pop, rock och soul influerad.

 

Bästa spår: ”St. John”

Februari 2008

Destroy The Heart: "Destroy The Heart"

Power pop i samma anda som Big Star, Tommy Keene och Matthew Sweet d.v.s pop melodier med vassa gitarrer.
Den som levererar detta är Destroy The Heart alias Darrow Robbins som tidigare var med i gruppen Time Bomb Symphony. Mr Robbins har skrivet låtarna, sjunger och spelar de flesta instrumenten själv.
Men han har god hjälp av producenten Adam Schmitt på gitarr, bas och bakgrunds sång.

Bästa spår: "My first night without you"

The UpSouth Twisters: "Upsouth"

Har länge undrat var New York bandet Lycky 7 tog vägen. De kom med ett par plattor i skarven av 80-90 talet som är värda att leta efter.
Nu 20 år senare dyker de upp under nytt namn. Men stilen är den samma och man blir på ett väldigt bra humör. Det är precis som med ”Lycky” en hyllning till amerikansk rot musik. Det är hyllningar till Bo Diddley, Doug Sahm, Fats Domino och en del Cajun influerade spår. Det är mest eget material, men cd:en avslutas med en annorlunda version av Springsteens ”Valentine’s day”.

Bästa spår: ”It’s a crying shame”

Paul Thorn: "A long way from Tupelo"

Den f.d. boxaren går på knock och levererar en platta som kommer att hamna högt på våra årslistor över 2008. Hans blandning av soul, rock, r&b och country är verkligen tilltalande.
Personliga berättande texter. Vi säger "köp"!

Bästa spår: "A woman to love"

Peter Cooper: "Cautionary tales"

Det är sällan det kommer någon debut platta som är så här bra. Cooper är musik journalist från Nashville, har även varit bassist i Todd Sniders band. Det märks på Coopers låtar som är i samma stil som Sniders.

Bästa spår: "Boy genius"

Januari 2008

Jesse Dayton & Brennen Leigh: ”Holdin’ our own

 

Efter att vi såg Dayton och Leigh på vår senaste Texas resa. Såg vi framemot deras duett platta. Vi blev inte besvikna. Av cd:ns 12 spår är 7 egna och resterande covers.  De egna spåren håller lika hög standard som de lånade. Det närmaste man kommer George Jones och Tammy Wynette i våra dagar.
Bästa spår: ”Two step program”

Drive By Truckers: ”Brighter than creation’s dark”


Köpte Drive By Truckers första cd “Gangstabilly” på Down on the farm i Halden, Norge 1998.

Detta är deras 7:e studio platta. Detta är deras mest varierande skiva. De bjuder verkligen på Amerikansk rock. Influenserna är Neil Young, Lynard Skynard. Stones, Waylon Jennings bland många andra.
Bästa spår: ”Check out time in Vegas"

Freedy Johnston: ”My favorite waste of time”

 

 

Mr Johnston har gjort en del bra powerpop plattor. Denna gång har han valt att göra sina egna tolkningar av kollegor. De är bl.a. NRBQ, Eagles, Marshall Crenshaw (titel spåret), Tom Petty, Hollies och två spår av en viss Mr. McCartney. Han gör det mesta som något eget och det är verkligen pop som tilltalar oss. Cd:n är svår att få tag på. Men kan köpas från hans hemsida.

Bästa spår: ”Listen to what the man said”